Op “bedevaart” naar kwartier Valaar

Op 27 juni 1977 vatte ik mijn carrière bij het schoonste korps van het land aan. 44 jaar later trok ik te voet “op bedevaart” naar de plek waar het allemaal begon: kwartier Valaar aan de Boomsesteenweg in Wilrijk waar ooit de 2 Mobiele Groep van de Rijkswacht gevestigd was.

Cijfer van de dag: 22,33 km

Rijkswachter worden was niet direct mijn jeugddroom. Maar het voorbeeld van enkele moedige mannen en een serie advertenties in dag- en weekbladen (we hadden toen immers nog geen sociale media) wekten in 1976 mijn interesse.

Ik wilde ook moedig zijn en wilde graag rijkswachter worden.

Ergens in de loop van 1976, ik zat in mijn laatste jaar humaniora, raapte ik al mijn moed samen en vatte ik de koe bij de horens. Een lokale rijkswachtofficier die bij mij in de buurt woonde, hielp me op weg en zo ging de bal aan het rollen. Later – tijdens mijn opleiding – zou ik de man ook in het Brusselse nog ontmoeten. Ik heb jammer genoeg nooit rechtstreeks met hem samengewerkt.

Op 10 november 1976 verstuurde ik mijn kandidatuur aan de Recruterings- en Selectiedienst van de Rijkswacht. En daarna ging het eigenlijk behoorlijk snel.

  • Op 23 december 1976 legde ik in de Koninklijke Rijkswachtschool in Brussel mijn wetenschappelijk examen af.
  • Op 1 februari 1977 mocht ik me aanbieden in Het Klein Kasteeltje in Brussel (het rekruterings- en selectiecentrum van het leger) voor het medisch onderzoek en aansluitend legde ik in de Rijkswachtschool de sportproef af.
  • Op 7 en 9 maart 1977 volgden tenslotte de psychotechnische proeven in de Brusselse Rijkswachtschool.
  • Op 25 mei 1977, ik was in volle voorbereiding op mijn eindexamens en bijhorende maturiteitsproef van het secundair onderwijs, ontving ik mijn oproepingsbrief.
  • Op maandag 27 juni 1977 om 7u30 werd ik verwacht in de 2 Mobiele Groep, Boomsesteenweg 180 te Wilrijk.

Dankzij de welwillendheid en soepelheid van mijn toenmalige leraar Wiskunde kon ik mijn maturiteitsproef, die eigenlijk gepland was na mijn inlijving, afleggen op vrijdag 24 juni 1977. Op die manier sloot ik mijn secundaire schoolloopbaan enkele dagen vroeger af en ging ik naadloos van de ene opleiding over naar de andere.

Fier als een gieter, maar eigenlijk totaal onwetend wat ik van de opleiding mocht verwachten, werd ik op 27 juni 1977 ingelijfd bij de Rijkswacht.

Na een jaartje Wilrijk volgden nog twee jaar opleiding in Brussel. Daarna ging ik eerst aan de slag bij het Veiligheidsdetachement van onze nationale luchthaven om vervolgens in Mechelen terecht te komen.

Ik ben 38 jaar lang een gelukzak geweest.

Bij mijn pensionering in 2015 vertelde ik oprecht en met veel plezier dat ik eigenlijk 38 jaar een gelukzak was geweest. Ik kreeg veel kansen en mocht kennis maken met diverse gemotiveerde en bekwame mensen, zowel binnen als buiten het rijkswacht- / politiemilieu.

Het was eigenlijk lang geleden dat ik nog eens in de buurt van kwartier Valaar geweest was.

Het was een weerzien met gemengde gevoelens: de kazerne zag er – net zoals de kazernes in het Brusselse – verloederd en onverzorgd uit. Er is dan ook nog maar een klein deel in gebruik door de geïntegreerde politie.

Wellicht krijgt het terrein later een andere bestemming. Deze nostalgische oude man vindt dat jammer maar de vooruitgang is niet te stoppen.

Mijn tocht naar kwartier Valaar was de langste afstand ooit die ik in Strava heb geregistreerd.

Hiermee bereikte ik ook het doel dat ik voor de eerste maand had vooropgesteld. Mijn zomerse wandeluitdaging zit dus nog steeds mooi op schema. En dat geeft me een goed gevoel.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.