Vlaanderen wandelt lokaal

Door de gezondheidscrisis lijkt het allemaal zo ver weg. Maar in normale omstandigheden trekken elk weekend duizenden wandelaars hun stapschoenen aan om deel te nemen aan de georganiseerde en uitgepijlde wandelingen van tientallen wandelclubs. De echte wandelaars trekken er zelfs in de week op uit.

Cijfer van de dag: 8,17 km

Heel veel wandelclubs leverden de voorbije maanden bijzondere inspanningen om uitgepijlde wandelingen in de buurt aan te bieden. Velen van hen werden echter geconfronteerd met vandalisme en weggenomen pijlen. Het was soms dweilen met de kraan open. Stilaan komen echter de georganiseerde wandelingen terug op kruissnelheid.

Vlaanderen Wandelt Lokaal, een organisatie van Wandelsport Vlaanderen, gaat door onder het motto #đ—ļ𝗲𝗱𝗲đ—ŋ𝗲𝗲đ—ģ𝘄𝗮đ—ģ𝗱𝗲𝗹𝘁.

Het concept is heel eenvoudig. Vlaanderen massaal aan het wandelen krijgen bij de plaatselijke wandelclubs. Vanuit meer dan 100 steden/gemeenten wordt een lokale wandelactiviteit opgezet, waarbij iedereen met volle teugen de schoonheid van hun eigen achtertuin kan (her)ontdekken.

Van de fascinerende Westhoek, het walhalla van de Vlaamse Ardennen, de glooiingen van het Pajotse Brueghel landschap, de stiltegebieden in de Schelde- en Rupelstreek, de groene rand rond Brussel tot Bosland in Limburg, er valt ontzettend veel te ontdekken in Vlaanderens mooiste, weidse en zelfs een tikkeltje woest landschap. Zonder afbreuk te doen aan de niet opgenoemde regio’s, want ook daar schuilt achter ieder hoekje een verrassend zicht of charmant plekje.

Deze (lange) inleiding biedt me ook de gelegenheid om even de wandelclub voor te stellen waar ik zelf ben aangesloten.

Wandelclub Opsinjoorke Mechelen vzw is een wandelclub met een lange traditie en een sterke verankering in het Mechelse verenigingsleven.

HÊt gezicht van onze wandelclub is Rik, de man die bij het grote publiek gekend is omdat hij regelmatig uitgedost als Opsinjoorke op wandeltochten verschijnt. Ook de 100 km van de Bornemse Dodentocht stapt hij elke keer in deze outfit volledig uit. Een straffe prestatie.

Lid worden van een wandelclub biedt tal van voordelen. Opsinjoorke somt ze graag voor je op.

Wandelregio Rivierenland telt quasi in elke gemeente een wandelclub en ook in de Rupelstreek past er op elk potje wel een dekseltje. Aansluiten bij een wandelclub verplicht je trouwens niet tot deelname aan georganiseerde wandeltochten. Je kan er net als Biesjemeuleke nog altijd solo op uit trekken.

Mijn eigen wandeltocht vandaag bracht me o.m. in de buurt van de Mechelse Lindestraat en in de Mahatma Gandhiwijk waar kinderen zich kunnen uitleven op een puur-natuur-speelplein met boomstammen. In een Lindestraat verwacht je natuurlijk lindebloesems. Elk jaar word je daar, op het kruispunt met de Jubellaan, echter getrakteerd op toestanden uit de Provence.

Elke zomer als ik in de Lindestraat passeer, word ik bedwelmd door die heerlijke lavendelgeur. Jammer dat deze blog niet de mogelijkheid biedt om ook de geuren te delen.

Elke keer verwacht ik dat plots vanachter een hoek de in Antwerpen wereldberoemde lavendelverkoper met zijn ezeltje zal tevoorschijn komen.

Zeg Antwerpenaren, zien jullie die man (of zijn opvolger) soms nog in het straatbeeld van de Koekenstad ?

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.