Van De Molenberg naar Het Anker

Vandaag trok ik mijn stapschoenen aan voor een tochtje van Blaasveld naar Mechelen. Het was een schitterende najaarsdag met fantastisch wandelweer en dat is dan puur genieten. Ondertussen heb ik nog zestig kilometer voor de boeg, de eindmeet komt in zicht.

Cijfer van de dag: 15,04 km

Mijn persoonlijke taxi bracht me naar stokerij De Molenberg in het landelijke Blaasveld.

Oorspronkelijk was De Molenberg een jeneverstokerij. Zoals de naam laat vermoeden, stond er ooit een windmolen op een berg. Van die berg blijft nog slechts een heel klein stukje over en op de binnenplaats kan je nog een molensteen bewonderen. Het domein werd vastgesteld als bouwkundig erfgoed.

De oorspronkelijke hoeve is bewaard gebleven en werd prachtig gerestaureerd. De molenaarsfamilie Van Breedam stookte er van 1637 tot 1914 graanjenever. In 1872 trokken twee van de zes kinderen naar Mechelen om er brouwers te worden. Ze namen de brouwerij over van de zusters Begijnen. Zo ontstond Brouwerij Het Anker. Maar ook De Molenberg bleef in handen van de familie, al werd er bijna honderd jaar geen jenever meer gestookt.

Charles Leclef, een neef van Van Breedam, groeit als kind op in de brouwerij maar kent ook de Molenberg in Blaasveld, waar zijn oom woont. In 1990 begon Charles met de modernisering van de vervallen Brouwerij Het Anker. Zodra de brouwerij begon te draaien, rijpte bij Leclef een ander gedurfd plan. Hij wilde in De Molenberg whisky stoken. Een Belgische whisky op basis van hetzelfde gemout gerst dat gebruikt wordt voor de Gouden Carolus Tripel.

In 2009 wordt gestart met de renovatie van de familiehoeve De Molenberg die door de jaren heen in verval was geraakt.

In november 2009 installeerde een Schots bedrijf de koperen stookketels en in oktober 2010 vloeide het eerste pure distillaat uit de ketels. 

Deze whiskystokerij is het perfecte huwelijk tussen de twee familietradities: brouwen en distilleren.

Whisky is de algemene benaming voor een distillaat dat minstens drie jaar en één dag op eiken vaten heeft gerijpt en minstens 40% alcohol bevat.

De aanduiding ‘Single Malt’ mag enkel gebruikt worden bij whisky gedistilleerd in één distilleerderij en met slechts één graansoort, namelijk 100% gemouten gerst.

Het Anker stookt niet enkel de Gouden Carolus Single Malt whisky, maar ook de Stokerij De Molenberg Verjaardagsedities en de Pure Taste serie.

Mijn wandeling bracht me via de Dijle naar Brouwerij Het Anker in Mechelen.

De geschiedenis van Het Anker deed ik een tijdje geleden al uit de doeken.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.