Vrijbroekpark

Wanneer een van je supporters aan je oren trekt omdat je had beloofd iets te vertellen over het Vrijbroekpark maar daar eigenlijk nog niet bent geraakt … dan is de laatste dag van de zomervakantie een goeie dag om deze belofte in te lossen.

Cijfer van de dag: 13,37 km

Het Vrijbroekpark ligt ten zuiden van de stad Mechelen tussen de Dijle en de Zenne. Die waterlopen zijn echt een rode draad doorheen onze Mechelse geschiedenis.

De hoofdingang is bereikbaar vanaf de Plaisancebrug via de residentiële Ridder Dessainlaan. Al zal elke rechtgeaarde Mechelaar ook wel de achterpoortjes of zij-ingangen kennen.

De geschiedenis van het “Vrijbroek” gaat terug tot 1260, toen een zekere Berthout de Groote, Heer van Mechelen, het oppervlakkig gebruik van de beemden verkocht. Het grootste gedeelte van haar geschiedenis is het Vrijbroek beemdengebied gebleven en werd het gebruikt als weiland.

In 1832 deed het Vrijbroek korte tijd dienst als oefenterrein voor het Franse leger dat langs Mechelen trok om Antwerpen in te nemen.

Na het vertrek van de Fransen werd het echter al snel terug door de plaatselijke bevolking als weiland gebruikt. Waar het stadsbestuur reeds verschillende eeuwen de Heer van Mechelen had opgevolgd als bestuurlijk opzichter, kwam in 1865 het Vrijbroek echt in handen van de stad Mechelen.

De beemden van het Vrijbroek bleven in gebruik als weiland, doch de gebruiker moest nu inwoner van Mechelen zijn. Deze toestand blijft onveranderd tot de eerste helft van de 20ste eeuw. 

In 1929 werd een aanzienlijk deel van het gebied aangekocht door de provincie en opengesteld voor het publiek.

Het park dat nu de oostelijke helft van het Vrijbroek beslaat, dateert uit deze periode en wordt gekenmerkt door bospercelen die van elkaar worden gescheiden door een dichte padenstructuur en een grachtenstelsel.

Van de westelijke helft van het Vrijbroek ging een gedeelte verloren door de aanleg van de autosnelweg E19 Antwerpen-Brussel. Het resterende gebied bleef echter tot op vandaag kleinschalig landbouwgebied met afwisselend bos en weiland en een aantal bomenrijen.

Het huidige Vrijbroekpark is een groene long en een rustplek naast het geweld van de industriezone Mechelen-Zuid. Het is een ontdekkingstocht meer dan waard en af en toe lijk je een beetje te verdwalen.

Verstopt tussen het groen naast de speelweide (en een beetje verkommerd … maar dat hoort misschien bij het concept) vind je de barak van Bartel.

De “attractie” werd geopend in de zomer van 2016 . Het concept is gebaseerd op het programma “De barak” van Bartel Van Riet dat in die periode liep op Discovery Channel.

Daarin wilde hij laten zien welke creatieve combinaties er allemaal mogelijk zijn met tuinhuizen en chalets. De Barak in het Vrijbroekpark stond daar een beetje symbool voor en kwam geregeld voor in het programma.

De barak wordt (werd ?) ingezet als openluchtklas voor de eigen educatieve werking van het Vrijbroekpark. De provincie heeft 30.000 euro geïnvesteerd in het project en de programmamakers nog eens evenveel. Voor dat geld heeft het park er met De Barak niet alleen een openluchtklasje bij, maar ook een vlonderpad, een klimluifel, een kraaiennest, een podium en een tribune … al heb ik echt geen idee of deze locatie nog echt gebruikt wordt.

Om de befaamde rozentuin in zijn volle glorie te aanschouwen, is het iets te laat op het seizoen.

Al heb je hier en daar wel enkele stoere planten die van geen wijken willen weten en trots hun bloemen blijven tonen.

De fijne geur van roosjes kriebelde wel in mijn neus … het is jammer dat ik jullie daar niet kan van laten meegenieten.

De Dahliaperken daarentegen waren wel in hun volle glorie te aanschouwen. En zo zie je maar dat de natuur in elk jaargetijde echt wel iets in petto heeft.

Maar het Vrijbroekpark heeft nog veel meer te bieden: de verkeerstuin, diverse sportvelden, kilometers rustige wandel- en loopwegjes, een enorme visvijver, de speeltuin, een leuke horecazaak, …

Veel te veel om hier allemaal te beschrijven. Weet je wat ? Kom het gewoon zelf ontdekken … want het Vrijbroekpark is mooi in elk seizoen.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.