Puur natuur

Vandaag pikten we de draad op waar we hem gisteren lieten liggen … zo’n draad mag je immers niet laten rondslingeren. Doel van de dag was het Calmeynbos.

Cijfer van de dag: 7,53 km

In 1903 plantte landbouwingenieur Maurice Calmeyn bij wijze van experiment enkele hectaren loof- en naaldbos in een duinengebied.

Dit gebeurde deels om ecologische (welke bomen kunnen gedijen op korte afstand van de zee) en anderzijds om economische (residentiële bewoning) redenen.

Met succes, vandaag is het Calmeynbos een volwaardig bos van 66 hectare met een rijke fauna en flora.

Omwille van zijn bijzondere natuurwaarden behoort het tot het Europese Natura 2000-netwerk, waardoor het opgenomen werd in een netwerk van Europese topnatuur. Daarnaast behoort het duinbos ook tot het Westhoekreservaat, één van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen.

Bezoekerscentrum De Nachtegaal – excuseer: Duinpanne – bevindt zich temidden van dit prachtige stuk natuur.

Het Calmeynbos is een heerlijk bos van 66 hectare om te wandelen, fietsen, mountainbiken of paard te rijden.

De Kerkstraat, de verbinding tussen Adinkerke en De Panne, snijdt het Calmeynbos doormidden. Het oostelijk deel van het Calmeynbos (20 ha) is eigendom van de gemeente De Panne en sluit aan bij de Oosthoekduinen. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) beheert dit oostelijk deel van het Calmeynbos.
Aquaduin, de Intercommunale Waterleidingmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA), bezit het westelijk deel van het Calmeynbos (46 ha) en staat ook in voor het beheer ervan.

Het Calmeynbos is een paradijs voor wandelaars, mountainbikers die al eens hun kunsten durven tonen en dan onverbiddelijk onderuit gaan omdat ze niet op tijd uit hun klikpedalen geraken (hier zijn jammer genoeg geen beelden van), joggers, ruiters en andere sportievelingen. Met het wieltjespad werd ook aan de mindermobiele mensen gedacht.

In het Calmeynbos vind je de knooppunten 12, 13, 14, 18, 19 en 20 van het wandelnetwerk Westkust. Net als de Groene Haltewandeling van TreinTramBus voert ook de GR 5A Kustroute door het bos.

Na een toertje in de natuur durft een mens al eens een hongertje hebben.

Omdat bakkerij d’licious ons met veel toewijding voorziet van ons dagelijks brood en andere zoetigheden zet ik ze graag ook even in de kijker.

En nu weten jullie direct waarom ik hier aan de kust rond loop in die flashy roze polo 😀

Onze bakker knijpt er enkele dagen tussenuit voor een welverdiende rust en om de batterijtjes op te laden voor het hoogseizoen dat hier binnenkort van start gaat.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.