Over schaapjes en roze olifantjes

We waren het binnenland met zijn gevoelstemperatuur van 42 graden ontvlucht en konden vandaag de beentjes strekken bij een aangename gevoelstemperatuur van 19 graden. Veel meer hoeft dat voor ons niet te zijn.

Cijfer van de dag: 9,05 km

Via de Oosthoekduinen kwamen we vandaag terecht bij het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne. De iets oudere bezoeker zal deze locatie wellicht nog kennen als De Nachtegaal.

Bezoekerscentrum Duinpanne is centraal gelegen in het Calmeynbos, het is een knooppunt van heel wat wandel- en fietsroutes. De sportievelingen kunnen hun hartje ophalen op de fit-o-meter of de joggingtrajecten. In het bezoekerscentrum kan je heel wat gratis folders krijgen over de ruime omgeving of zelf aan de slag met de interactieve kaart. Een blikvanger in Duinpanne is het Noordzeeaquarium. Je kan er enkele soorten bewonderen die in de branding van onze Noordzee leven.

Van horen zeggen” weten we dat Duinepanne over een bijzonder gezellige bar beschikt. Maar dat hebben we niet zelf uitgetest: wandelen en drinken gaan immers niet samen. Volgens hetzelfde gerucht heb je de keuze uit meer dan 10 biersoorten. Het unieke biertje “Duneleute” of de “7 Beaufort” zouden het proeven waard zijn. Ooit, als we eens niet moeten wandelen, houden we eens halt voor een terrasstop.

Met al die bierluchten moet een mens natuurlijk wel een beetje oppassen dat hij nadien nog over een rechte (witte) lijn kan blijven lopen.

Om nog maar te zwijgen van de roze olifantjes die her en der opduiken.

Alle gekheid op een stokje: Duinepanne is een fijne plek om te vertoeven. Ik ken er zelfs een van de medewerkers.

En toen gingen we schaapjes tellen in de Krakeelduinen.

De Krakeelduinen is een natuurgebied dat aansluit bij het Calmeynbos en dat na de Tweede Wereldoorlog in gebruik kwam als waterwingebied. Sinds eind juli 2009 wordt er echter geen water meer opgepompt. Hierdoor stijgt het niveau van het grondwater zodat er in natte periodes weer poeltjes voorkomen. 
In het voorjaar 2011 werd in de Krakeelduinen een begrazingszone ingericht van ca 20 ha. De begrazing gebeurt door een kudde ‘Scottish Blackface’ schapen. Door te grazen houden zij de begroeiing kort zodat de vegetatie meer gediversifieerd kan worden.

In dit natuurgebied werden enkele betonbanen verwijderd waardoor het zand opnieuw kan stuiven. Hierbij werd een paraboolduin hersteld.

De Krakeelduinen worden beheerd door Aquaduin, de nieuwe naam van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA). Aquaduin verzorgt vandaag de dag de distributie van kraanwater in de gemeenten Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en enkele deelgemeenten van Diksmuide. Daarnaast voert ze ook in een groot deel van haar ambtsgebied de saneringsopdracht uit.

De Panne staat voor actieve natuurbeleving. Deze kustgemeente is omringd door het strand en prachtige natuurgebieden, een uniek decor voor de mooiste wandelingen, kort of lang.

Ga op stap in het uitgestrekte Westhoekreservaat, de waardevolle fossiele duinen van Cabour of in de Oosthoekduinen. Of geniet je liever van de rust in het Calmeynbos of aan de vijvers Markey in het mooie Adinkerke?

Trek alvast je wandelschoenen aan!

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.