Onze Lancaster

Om helden te herinneren of hun heldendaden te beschrijven moet je echt niet naar verre oorden te trekken. In mijn achtertuin vind je ook sporen van mensen die hun leven gaven zodat wij in vrijheid zouden kunnen leven.

Cijfer van de dag: 4,59 km

Aan de Hoeveweg in Sint-Katelijne-Waver vind je een monument ter ere van de bemanning van de Lancaster MkII DS734 KO-Y van 115 Squadron (RAF) die hier in de nacht van 25 april 1944 neergehaald werd.

Op 24 april 1944 geeft het Bomber Command opdracht tot het bombarderen van München en Karlsruhe. 637 vliegtuigen – 369 Lancasters, 259 Halifaxes, 9 Mosquitos – stijgen op van hun basis.

Wolken en sterke wind over het doel In Karlsruhe maken dat de Pathfinders hun markeringen te ver naar het noorden afwerpen waardoor de missie mislukt. Alleen het noordelijk deel van Karlsruhe wordt zwaar beschadigd, de meeste bommen vallen buiten de stad.

Op de terugvlucht wijken door de slechte weersomstandigheden bommenwerpers af van de geplande route en komen zo in het vizier van de Duitse radar als zij de Belgische grens overschrijden.

Een Duits jachtvliegtuig stijgt op van het vliegveld Brustem met als piloot Oberleutnant Heinz-Wolfgang SCHNAUFER. Om 2u28, op 3 km van Mechelen, wordt de Lancaster DS 734 beschoten. De bommenwerper brandt en is niet meer te redden. Vier bemanningsleden springen met de parachute. Door de geringe hoogte gaan de parachutes echter niet volledig of niet open; zij overleven hun sprong niet.

Niet ver van het herdenkingsmonument in de Hoeveweg stort de brandende Lancaster neer met de overige drie bemanningsleden in de cockpit.

Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan:

  • Pilot Officer Robert Cagienard – 24 jaar 
  • Sergeant Charles Kelly – 20 jaar 
  • Flight Sergeant Frederick Foster – 20 jaar 
  • Sergeant William Shorten – 26 jaar 
  • Pilot Officer Joseph Macleod – 23 jaar 
  • Sergeant Frank King – 19 jaar 
  • Pilot Officer Albert Letcher – 21 jaar

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.