Kasteel Bel Air

Vandaag wordt er eentje buiten categorie. Mijn wandelingetje beperkte zich tot een toertje in de buurt maar mijn vrijwilligersengagement bij Rode Kruis-Vlaanderen bracht me in een heus kasteel. Zo zie je maar: Rode Kruisvrijwilligers beleven écht meer.

Cijfer van de dag: 3,95 km

Kasteel Bel Air bevindt zich langs de Mechelsesteenweg in Blaasveld. De lokale overheid leerde ons vandaag dat Blaasveld, net als Heindonk en Tisselt, sinds 1977 een deelgemeente is van Willebroek (je weet wel: de gemeente van de brug der zuchten).

Kasteel Bel Air is een laat-classicistisch kasteel dat in 1810 gebouwd werd door Charles du Trieu de Terdonck, die van 1816 tot 1824 burgemeester van Blaasveld was. Tijdens de wintermaanden diende het als jachtslot en tijdens de zomer als buitenverblijf. Het kasteel werd verbouwd in 1865.

In 1973 kocht de gemeente het kasteel aan en restaureerde het. Sinds 1975 werd het ingericht als cultureel centrum met omringend park.
Het park kreeg in 2018 een make-over en werd een groene oase van rust, sport, spel, cultuur en ontmoeting. Om buiten spelen in de natuur te stimuleren, werd er een speelbos aangelegd. De spelelementen van deze zone, zijn gemaakt  uit hout  afkomstig uit het park. Daarnaast werd er een Finse piste voorzien.

In het park kan je vijf bunkers uit de Eerste Wereldoorlog ontdekken net zoals een voormalige ijskelder die dienst doet als vleermuizenverblijf.

Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik de bunkers niet zelf heb gezien … dat vraagt om een herkansing zonder interventie.

Hivro vzw ontwikkelde een tragewegenwandeling van 10 km die je o.m. langs deze bunkers brengt.

In het park bevindt zich sinds kort ook Rekamkeizum, een sculpturaal muziekpaviljoen.

Het kunstproject kwam er na een oproep bij de inwoners om kunst te integreren in de open ruimte. Het vormt een multifunctionele plek waar muzikanten in openlucht kunnen musiceren, maar het biedt ook een ruimte waar je kan picknicken, genieten van de natuur , …

Wat ik vandaag nog leerde ?

Als je in het park wil gaan debriefen dan levert dat een natte broek op …

In Puurs bevindt zich een vestiging van Mc Donalds die ook bij de Kempenaars gekend is.

About the author

Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.