100 km Run van Kom op tegen Kanker

Op zondag 5 september stapte ik van De Panne naar Koksijde (Oostduinkerke) en terug uiteraard. Kom op tegen Kanker organiseerde in deze mooie kustgemeente de “100 km Run” en daar wilde ik graag mijn vrijwilligershanden uit de mouwen steken.

Cijfer van de dag: 16,51 km

Het was (relatief) vroeg dag voor een zondag. Om 7u15 vatte ik mijn wandeling aan. Maar dat had dan weer als voordeel dat ik de weg quasi voor mij alleen had en dat ik de ochtendzon boven de duinen en tussen de slierten ochtendnevel mocht zien opkomen.

Erg rustgevend, ’t was een mooi begin van de dag.

Mijn tochtje bracht me langs de residentiële buitenwijken van Sint-Idesbald (“Baaltje” voor de kenners) en langs de rand van de duinen naar Koksijde.

Hier passeerde ik de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, één van de modernste kerken in België met 1285 stoelen.

De kerk werd gebouwd tussen 1958 en 1965, naar de plannen van architect Jozef Lantsoght uit Brugge.

Ze is, met haar 752 m2 glasramen en 210 m2 betonglas van de ingangsdeuren, als het ware een kathedraal van licht.

In 1999 werd de binnen- en buitenverlichting en de klankinstallatie volledig gemoderniseerd.

Na een uurtje stappen bereikte ik mijn doel: de bevoorradingspost van de blauwe lus ter hoogte van La Peniche.

La Peniche is een voormalig hotel dat je momenteel kan huren als vakantiewoning voor groepen.

La Peniche is net als de naastgelegen Normandie een stenen horecazaak in de vorm van een boot en bevindt zich aan de rand van de Doornpanne, een knap natuur- en waterwinningsgebied.

Al was er van die bevoorradingspost op dat ogenblik nog niet veel te merken. De coördinator was reeds ter plaatse net als een heleboel materiaal dat netjes opgestapeld op paletten stond te wachten op helpende handen. De vrijwilligers druppelden een na een binnen en tegen 9 uur was onze ploeg (één coördinator en acht vrijwilligers voor de eerste shift) volledig.

Alsof we nooit anders hadden gedaan, was onze bevoorradingspost op een klein uurtje helemaal operationeel: de tentjes stonden recht, de banners en vlaggen wapperden vrolijk in een lichte zeebries en de gezonde snacks, gewoon en sportwater voor de lopers stonden klaar.

Vanaf 10u15 werden de eerste lopers verwacht en een half uurtje later waren 500 sportievelingen aan onze post gepasseerd.

En ik had geluk: ondanks de drukte kon ik toch “ons Anneke” spotten. Ann is een doorwinterde loopster die als lid van het team “Vulpia on tour” de 40 kilometer voor haar rekening nam. Ik maak een diepe buiging voor zoveel sportiviteit.

Later op mijn terugweg naar De Panne kwam ik haar nog een tweede keer tegen.

Ze was op dat moment in het gezelschap van Tim, de loper die 30 kilometer zou gaan afleggen.

Samen met twee andere Vulpia-medewerkers (eentje die 20 km en eentje die 10 km voor haar rekening nam) legde het team in totaal 100 kilometer af ten voordele van Kom op tegen Kanker.

Een mooie prestatie van dit team en de ongeveer 1996 andere lopers.

De 100km-run voor Kom op tegen Kanker is een uniek loopevenement, waarbij teams van vier lopers samen 100 km lopen ten voordele van kankeronderzoek. De uitdaging en het groepsgevoel staan centraal.

Je kunt dit evenement gerust beschouwen als het broertje van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker, waarbij sinds 2010 jaarlijks duizenden enthousiaste fietsers samen trappen tegen kanker.

Het was fijn om als vrijwilliger een heel kleine bijdrage te mogen leveren aan zo’n maatschappelijk relevant project.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.