Wetenschapspark Universiteit Antwerpen

Woensdag is mijn wekelijkse vaccinatiecentrumdag in de Rupelstreek. En dan probeer ik het nuttige aan het aangename te paren, in dit geval: een korte wandeling door het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen.

Cijfer van de dag: 3,32 km

Het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen, gelegen Galileilaan te Niel, is een unieke locatie voor innovatieve, onderzoeksgedreven ondernemingen actief binnen Health & Environment. Deze dynamische campus is in volle ontwikkeling, gelegen in een groene oase aan enkele oude kleiputten.

Deze campus wordt ontwikkeld door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en zet sterk in op de creatie van een motiverende, inspirerende werkomgeving die bedrijven, van startup tot multinational, alle kansen biedt om succesvol te groeien.

POM kennen we ondertussen ook van de ontwikkeling van Veiling Zuid in mijn eigen achtertuin.

En op deze knappe campus bevindt zich Log!Ville. Dit gebouw wordt momenteel door de eerstelijnszone Rupelaar gebruikt als vaccinatiecentrum.

Van zodra het vaccinatiecentrum het gebouw heeft verlaten, wordt Log!Ville een open demo- & innovatiecentrum waar logistieke bedrijven in Vlaanderen nieuwe toepassingen en concepten zullen kunnen ontdekken, demonstreren, testen en ervaren. De focus van Log!Ville ligt op mature innovatie die nog niet mainstream terug te vinden is in het bedrijfsleven en op vernieuwende concepten. De opening van Log!Ville is voorzien voor september 2021.

Als je rondkijkt op het Wetenschapspark dan is het verleden en de rijke steenbakkersgeschiedenis nooit ver af. De talloze kleiputten, droogloodsen en schoorstenen vallen meteen op.

Er is echter ook een minder opvallend maar daarom niet minder belangrijk stuk erfgoed: de vele Rupeliaanse steenbakkerstunnels.

En dat opent dan weer perspectieven voor een nieuwe ontdekkingstoer.

Regionaal Landschap Rivierenland is immers gestart met de restauratie van deze tunnels en ontwikkelde een heuse Tunnelroute met bijhorende wandelbrochure.

Binnenkort staat deze Tunnelroute op mijn planning.

Ik ben er nu reeds van overtuigd dat het een aanrader wordt.

Tenslotte, projectontwikkelaar POM maakte de droogloodsen opnieuw zichtbaar op zijn eigen parking. Medewerkers en bezoekers kunnen hun voertuig parkeren op (of beter: onder) dit unieke stukje erfgoed.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.