Waar men gaat langs Vlaamse wegen

Op mijn tweede wandeldag passeerde ik enkele markante plekken waar ik graag even bij stil sta.

Na twee dagen stappen staat de teller op 41 kilometer.

De watertoren in Mechelen-Zuid beheerst het panorama en da’s niet verwonderlijk. Het is het hoogste gebouw van de stad Mechelen en laat de Sint-Romboutskathedraal 46 meter achter zich.

Om het probleem van de drinkwatervoorziening van de stad Mechelen op te lossen werd in 1963, in het industriepark Mechelen-Noord te Walem, een eerste watertoren gebouwd. In 1977 werd een tweede toren gepland in het industriepark Mechelen-Zuid. De toren werd officieel ingehuldigd op 15 september 1979.

Het gebouw fungeert, samen met de watertoren in Walem, als watertoren voor de stad en als zendmast voor diverse radiostations. Hoofddoel was tv- en radio-ontvangst voor de kabeldistributie, deze antennes zijn echter reeds vele jaren verdwenen. O.m. Radio Reflex (104,8 FM) zendt hier uit, maar er staan ook zwaardere steunzenders voor nationale stations zoals Nostalgie (104,5 FM) en Joe (96,7 FM).

Pidpa is momenteel bezig met renovatiewerken aan de watertoren. De betonnen schacht en het dak van het waterreservoir worden onder handen genomen. Ook aan de binnenzijde wordt er gewerkt.

De Zenne ontspringt op 123 meter hoogte in het gehucht Naast ten zuiden van Zinnik. Na 103 kilometer vloeit ze op een hoogte van 5 meter in Heffen aan het Zennegat in de Dijle, samen met het Kanaal Leuven-Dijle. 

De Zenne stroomt wondermooi door het groene landschap van het Hombeeks Plateau. 

De kapel van O.-L.-Vrouw in ’t Hammeke ligt aan de Zenneoever in Zemst, tussen de Zenne en de autosnelweg E19. De eenbeukige kapel staat in de schaduw van een krans lindebomen. Ze heeft een rijke geschiedenis, doorspekt met sappige legendes.

Volgens die legende werd de kapel gebouwd nadat er in de 13de eeuw een schip was vastgelopen dat, dankzij een miraculeuze tussenkomst van Onze Lieve Vrouw, terug vlot kon worden getrokken.

Officieel werd de kapel in de 17de eeuw gebouwd. Sinds 1974 is ze erkend als beschermd monument.

De tand des tijds heeft zich de voorbije jaren echter laten voelen en daarom besliste de gemeente Zemst om de gehavende kapel te restaureren, zowel aan de buiten- als binnenkant. 

Wil je graag iets kwijt over deze bijdrage of over de wandelchallenge dan lees ik het graag. Je kan me bereiken via ons contactformulier of je kan een mailtje sturen aan welkom@biesjemeuleke.be

Uiteraard blijven sponsors meer dan welkom. Je kan je hier registreren.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.