Van Fort van Breendonk naar Kazerne Dossin (4)

Zondag stapte ik van het Fort van Breendonk in Willebroek naar Kazerne Dossin in Mechelen. Ik vertelde jullie reeds over de ontstaansgeschiedenis van het fort, de zwarte bladzijden in zijn geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog en het ontstaan van Kazerne Dossin. Vandaag neem ik jullie mee naar Kazerne Dossin tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Cijfer van de dag: 7,12 km

De functie van de kazerne tussen mei 1940 en juli 1942 blijft een raadsel, maar hierna kreeg het gebouw een zeer sinistere herbestemming.

Net als Vught of Westerbork in Nederland en Drancy in Frankrijk, werd de kazerne uitgekozen als Sammellager, verzamelkamp voor Joden, Roma en Sinti. De centrale ligging van de kazerne (precies tussen Antwerpen en Brussel, waar de meeste Joden woonden), de spoorlijn naast de kazerne en de gesloten structuur maakten deze locatie tot het ideale deportatiecentrum.

Tussen juli 1942 en september 1944 werden er 25.274 joden en 354 Roma en Sinti verzameld en weggevoerd richting Auschwitz-Birkenau en enkele kleinere kampen. Twee derde van de gedeporteerden werd onmiddellijk na aankomst vergast. Bij de bevrijding van de kampen waren er nog maar 1.395 in leven. 

Net zoals het Fort van Breendonk is ook Kazerne Dossin een bezoek meer dan waard. Je vindt hier alle informatie om je bezoek voor te bereiden.

Na de Tweede Wereldoorlog komt Kazerne Dossin weer in handen van de Belgische staat. Eind 1948 richt het Belgische leger in de kazerne een school voor de administratie van de Krijgsmacht op. De school bezet oorspronkelijk slechts één vleugel van Kazerne Dossin. Onder de benaming “School der kaders, Betaalmeesters en Secretarissen” werd de school ook belast met de vorming van reserveofficieren en –onderofficieren van de administratie. Tevens werd ook de opleiding van keuronderofficieren-secretarissen toegewezen aan de school.

In juni 1950 werd ook een opleidingscentrum van de Financiële dienst opgericht. Dit opleidingscentrum werd belast met zowel de basisopleiding als met de bijzondere individuele opleiding van bedienden en met het vormen van typisten voor de staven en de diensten. Om dit programma te kunnen uitvoeren, werd uitgekeken naar nieuwe gebouwen. In juli 1951 kon bij het vertrek van de “Dienst voor de Vereffening der Achterstallen”, een overblijfsel van de oorlog 1940-1945, de volledige Kazerne Dossin in gebruik genomen worden. Toen in 1952 de Kazerne Delobbe (in het oude Predikherenklooster) leeg kwam te staan, nam de school dit gebouw eveneens in gebruik. Op 8 april 1952 werd de oude benaming vervangen door “Centrum voor Administratieve Dienst” (CAD).

Op 3 maart 1975 verhuisde het Centrum voor Administratieve Dienst naar het nieuwe kwartier Majoor Housiau te Peutie.

Tussen 1975 en 1988 stond het historisch pand te vervallen. Op 28 juni 1984 besloot de Gemeenteraad de kazerne te verbouwen tot woongelegenheden. Ook het stadsarchief en het Memoriaal van Kazerne Dossin kregen een plaats in het gebouw. Het complex – dat voortaan als het Hof van Habsburg door het leven gaat – was volledig klaar op 1 september 1989.

Morgen vertel ik jullie meer over de herbestemming van de site rond de kazerne.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.