Taf Wallet

Ik vertelde jullie al van de vele kunstenaars die in de loop der jaren hun weg naar Koksijde en Sint-Idesbald hebben gevonden. En allemaal lieten ze hun sporen na. Kennen jullie Taf Wallet ?

Cijfer van de dag: 6,60 km

Taf Wallet was een Belgisch kunstschilder, etser en ontwerper van mozaïeken en gebrandschilderd glas, die leefde van 1902 tot 2001. Hij was een vriend en tijdgenoot van Paul Delvaux.

In 1933 kwam de kunstenaar in Sint-Idesbald wonen en onderging zijn werk een grote invloed van de zee.

Op zo’n 100 meter van zijn atelier was tot 2007 het Cultureel Centrum Taf Wallet gevestigd waar permanent 26 werken van de kunstenaar werden tentoongesteld. Het museum sloot in 2007 zijn deuren bij gebrek aan publieke belangstelling.

Op het gebouw treffen we, met een beetje goede wil, nog het vroegere opschrift ‘Home Edouard Pecher’ aan. Dit home werd opgericht op initiatief van de liberale mutualiteiten uit Brussel in het jaar 1937 naar ontwerp van ingenieur architect Marcel Simon (Trazegnies). In 1948 werd het gebouw uitgebreid naar ontwerp van architect G. De Bruyker (Sint-Idesbald) in aansluitende bouwtrant met een washuis. In 1969 werd het gebouw opnieuw uitgebreid.

In het cultureel Taf Wallet is momenteel de Westhoek Academie Koksijde (WAK) gevestigd. Als eerbetoon aan de kunstenaar werd de naam behouden

De WAK organiseert beeldend onderwijs voor alle leeftijden. Kinderen, jongeren en volwassenen kiezen uit het ruime aanbod.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.