’t Kraainest

Honderd dagen stappen, de ene dag al een beetje meer kilometers dan de andere. Mijn toerke vandaag bracht me naar ’t Kraainest, de stek van 15 F.O.S. Sea-Scouts De Panne, gelegen vlak naast het moderne sportcentrum Den Oosthoek aan de Sportlaan.

Cijfer van de dag: 8,16 km

15 F.O.S. Sea-Scouts De Panne is één van de 64 eenheden die horen bij FOS Open Scouting. De Federatie voor Open Scoutisme (FOS) is een actief – pluralistische, internationaal gerichte scouts- en gidsenbeweging. Open Scouting is een plezierige vrijetijdsbesteding. Alle kinderen en jongeren vanaf 8 jaar zijn er welkom.

Scouting kennen we natuurlijk allemaal … maar wat is Sea Scouting dan ?

Sea Scouts doen helemaal hetzelfde als eender welke andere scout in FOS Open Scouting maar ze nemen er de nautische activiteiten als extra uitdaging bij.

Zeilen, roeien, kajakken, kanoën en noem maar op, als ’t maar spetterend en nat is!

Met een kleine vloot maken de Sea Scouts de wateren van de Westhoek onveilig en ze gebruiken hun kennis om dat ook ver daarbuiten te doen.

Eens je ’t Kraainest gepasseerd bent, kom je terecht op het Artiestenpad, een charmante wandelweg tussen duin en polder die het sportcentrum Den Oosthoek en Moeder Lambic met mekaar verbindt.

Dit pad is eeuwenlang de scheiding geweest tussen de eigendommen van de boeren en de graven van Vlaanderen. Vandaar ook tot 1799 de scheiding tussen gemeente Adinkerke en de vissersenclave “Kerckepanne” of “Jozefsdorp” op grafelijke gronden. In de middeleeuwen behoorden quasi alle duinen aan de kust tot de graven die het gretig gebruikten als jachtgebied, wat een ongecontroleerde groei van het wildbestand voorkwam. Een ander deel van de duinen stelde de graaf ter beschikking van de bevolking die zich aan een streng reglement moesten houden. Dit impliceert dat de graaf zelf geen grote plannen had in het duingebied. De bevolking daarentegen kon er wel zijn vee laten grazen of een akkertje aanleggen, maar de grond bleef van de graaf. 

Maar waar komt de naam Artiestenpad vandaan?

De naam Artiestenpad is de benaming die werd gegeven aan het pad dat sedert jaar en dag door de echte Adinkerkenaars gekend is als “t est” Deze naam is een verbastering van het woord “els”, omdat het pad liep langs de aldaar tientallen elzenbomen .
De tuin van de befaamde bloemist Florent Braem gaf sedert jaar en dag uit op die dreef totdat het gemeentebestuur de tram achter de huizen in De Pannelaan liet rijden.

Florent Braem was gespecialiseerd in reukerwten (lathyrus odoratus) en werd de koning der reukerwten genoemd.  Later creëerde Florent tezamen met zijn zoon Marcel ook rozen en dahlia’s. Taf Wallet uit Baaltje was één van de artiesten die via “t est” meermaals de tuin van Braem kwam bezoeken, omdat aan het pad de enorme dahliatuin was gelegen. Vandaar de nieuwe naam “Artiestenpad”.

Tenslotte kwamen op het Wieltjespad terecht, een traject van 4 km doorheen het Calmeynbos.

De paden zijn onverhard en wat avontuurlijker, maar geselecteerd voor gebruik door rolwagens en kinderbuggy’s. De wandeling start aan provinciaal bezoekerscentrum (PB) Duinpanne in de Olmendreef en doet onmiddellijk het lastigste stukje van het traject aan, dat lichtjes hellend is.

Eens dit stuk voorbij, kom je op een volledig vlak parcours.

Wie wil, kan nog een kleine lus wandelen in de natuurtuin van PB Duinpanne waar 11 borden staan met uitleg over de verschillende duinbiotopen met hun typische plantengroei.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.