Respect voor het erfgoed

Wanneer het een ganse dag regent dan trek je de natuur niet in als je alternatieven hebt. En De Panne heeft alternatieven: vandaag stond de erfgoedwandeling op het programma, Albert Dumont achterna.

Cijfer van de dag: 6,67 km

De kaap van 200 km is genomen.

Vanaf het midden van de 19de eeuw vinden de eerste toeristen hun weg naar De Panne. Aanvankelijk stuit deze ontwikkeling op tegenstrijdige standpunten. Grootgrondbezitter en filantroop Pieter Bortier (1805-1879) is het ontluikende toerisme niet genegen, hij remt het zelfs doelbewust af. Pieter Bortier levert evenwel enorme inspanningen voor de verbetering van het lot van de kleine, verarmde vissersgemeenschap van De Panne. 

Nieuwe grootgrondbezitters, waaronder de familie Ollevier, zijn het toerisme wel genegen. Op initiatief van Pedro Ollevier, directeur van de Veurnse Nationale Bank, realiseert de Franse aannemer Arthur Bonzel rond 1892 de huidige Zeelaan. Deze cruciale verbindingsweg tussen het dorp en de zee wijkt af van het meer traditionele geometrische patroon. De weg omzeilt in een sierlijke bocht de Kykhillduin.

Dit project vormt de ruggengraat voor de verdere urbanistische ontplooiing van de badplaats. Tussen 1892 en 1913 komt onder leiding van architect Albert Dumont de eerste globale urbanisatiefase van De Panne tot stand.

De architecturaal interessante en geklasseerde Dumontwijk refereert naar de typische cottagestijl maar bevat ook een kenmerkend regionaal karakter met de baksteenarchitectuur. De wijk geeft een indruk van het verblijftoerisme in de 19de – 20ste eeuw.

Op de hoge duintoppen in de Dumontwijk werden tijdens de laatste jaren van de 19e eeuw ruime villa’s met zicht op zee gebouwd. Tot op vandaag is het heerlijk flaneren tussen de typische cottages en in de kronkelende dreven.

Naast de traditionele cottages werden ook heel wat merkwaardige modernistische villa’s opgetrokken. Deze wandeling leid je op een aangename manier door deze staalkaart aan architecturaal kusterfgoed.

Sinds 1995 is de Dumontwijk beschermd als stadsgezicht met een aantal monumenten en beeldbepalende gebouwen en vormt ze nog steeds een waardig alternatief ten opzichte van de stedelijke commerciële assen Zeelaan-Duinkerkelaan-Nieuwpoortlaan.

Na de hittegolf van de voorbije dagen was een verfrissende regenbui meer dan welkom.

Maar ze moeten dan natuurlijk ook weer niet overdrijven: een verfrissende regenbui was ruim voldoende … een ganse dag regen was een tikkeltje overdreven.

’t Reegent oede wuuvn. (*)

(*) elke gelijkenis met bestaande personen of situaties is louter toeval.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.