Op verkenning in Tivoli

Vandaag trok ik naar het Tivoli Park. Ik zag eigenlijk een beetje op tegen het gedoe met PCR-testen en corona certificaten maar uiteindelijk besloot ik het avontuur toch maar te wagen.

Cijfer van de dag: 8,80 km

Ik geef het toe … het is een flauwe inleiding. Uiteraard trok ik niet naar Tivoli Park in het Deense Kopenhagen. Waarom zou je zo ver reizen als je Tivoli in je achtertuin hebt liggen.

Corneel Scheppers, een telg uit een bekend Mechels geslacht, is de oorspronkelijke eigenaar van het parkdomein. In 1792 reisde hij naar Rome, waar hij het nabijgelegen stadje Tivoli met zijn vijvers en fonteinen bezocht. Na deze reis besloot Scheppers om in 1802 op het domein een landhuis te bouwen met ringgracht , vijver en bijgebouwen. Hij gaf het ganse domein de naam “Tivoli”.

Corneel Scheppers gebruikte het landhuis enkel als buitenverblijf.

Zijn zoon Victor Scheppers, Kanunnik in Mechelen, erfde het landgoed en bracht er tijdelijk een school in onder.

In 1877 kocht Louis Van Diepenbeek het domein. Het landgoed bleef nog twee generaties in de familie.

Na de dood van zijn achterkleindochter Renée Degraux-Van Diepenbeek kocht het Mechelse stadsbestuur in 1978 het grondgebied aan. De oppervlakte bedroeg toen bijna 21 hectare.

In het kader van de viering van 150 jaar België besliste het college van burgemeester en schepenen, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, in het domein een kinderboerderij op te richten.

Een gedeelte van het grondgebied, langsheen de Tivolilaan, kreeg een woonbestemming met plaats voor 160 woningen. Na de verkaveling van de gronden is het domein nog ongeveer 12 hectare groot.

Het Tivoli kasteel is sinds 1996 geklasseerd als monument. Het omringende park en de bijgebouwen zijn geklasseerd als stadsgezicht. De geschiedenis van het kasteel en domein Tivoli kan je hier gedetailleerd nalezen.

Het vroegere “Huizeke” in Tivoli, werd omgetoverd tot een gezellig eetcafé. Iets drinken op het zonnige terras vlak naast de speeltuin, zin in een pannenkoek, een lekkere lunch of een ijsje uit de nieuwe ijskar? Dan ben je bij eetcafé t’ASS op het juiste adres.

t’ASS is een jobervaringscentrum voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). De uitbating is in handen van vzw De Krone en wordt ondersteund door Stad Mechelen. Jongeren met ASS krijgen in t’ASS de kans om werkervaring op te doen. In t’ASS wordt een vervolgtraject georganiseerd op de basisopleiding in Brasserie De Krone in Duffel. Medewerkers die daar reeds een traject doorliepen, krijgen in t’ASS de kans om de aangeleerde vaardigheden in de praktijk om te zetten met minder ondersteuning.

Het heeft even geduurd … in 2016 kondigde het stadsbestuur aan dat men auto’s zoveel mogelijk buiten het domein wilde laten parkeren op een nieuwe parking en dat men door het groen een fietspad zou aanleggen naar het nieuwe ziekenhuis. Voor dat laatste was er ook nood aan een nieuwe brug over de Vrouwvliet.

Maar er is goed nieuws … de fundering voor de nieuwe brug is helemaal klaar en de brug zou in oktober 2021 in gebruik worden genomen. De nieuwe parking – die bereikbaar zal zijn via de Eikestraat – wordt momenteel aangelegd en voor het realiseren van de fietsverbinding naar AZ Sint-Maarten en het stadscentrum, wordt komende twee weken de Eikestraat tijdelijk afgesloten. Daar komt immers een veilige fietsoversteek.

Het ziet er allemaal veelbelovend uit.

Pour la petite histoire …

Er is heel wat te doen geweest rond de nieuwe brug die de Lamot site verbindt met de Vismarkt. Je had voorstanders en hele felle tegenstanders.

Om deze tegenstanders te paaien beloofde het stadsbestuur in 2011 dat de “Lamottige brug” zou verhuizen naar het Tivolipark.

Vandaag weten we dat dit een leugentje om bestwil was van een bestuur dat met de rug tegen de muur stond.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.