Nog een verdwenen spoorlijn

Enkele dagen geleden vertelde ik jullie over de verdwenen spoorlijn 25a Muizen – Antwerpen-Zuid. Maar door onze buurt liep nog een tweede verdwenen spoorlijn.

Cijfer van de dag: 5,01 km

Spoorlijn 278 was een lokale industrielijn in Sint-Katelijne-Waver. De lijn liep van de aftakking Heisbroek aan spoorlijn 27B (Weerde – Antwerpen-Zuid) naar het industrieterrein Sint-Katelijne-Waver Fort en was 1,8 km lang.

De lijn werd in 1985 aangelegd ter bediening van BelOrta, de tuinbouwveiling van Sint-Katelijne-Waver. Ze kende echter niet veel succes en werd reeds in 1992 gesloten en opgebroken.

De bedding, inclusief een indrukwekkende tunnel onder gewestweg R6 (de ring rond Mechelen), wordt nu gedeeltelijk gebruikt als fiets- en wandelpad.

Dit fietspad maakt deel uit van de bijzonder populaire fiets-o-strade (fietssnelweg) F1, de moeder aller fietssnelwegen.

Fietssnelweg F1 verbindt Antwerpen met Mechelen en binnenkort, van zodra de werken aan de tangent afgewerkt zijn, zal deze fietssnelweg doorlopen tot Brussel.

Het buiten dienst stellen en opbreken van spoorlijn 278 is misschien wel een gemiste kans voor Veiling Zuid, een regionaal bedrijventerrein voor agro-industrie dat momenteel volop in ontwikkeling is. Dit bedrijventerrein is gelegen net naast de grootste coöperatieve veiling van Europa en grenst aan een industriezone waar reeds heel wat bedrijven uit de agrovoedingssector gevestigd zijn.

Maar – jullie kennen mij ondertussen – over dat laatste vertel ik later meer …

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.