Langs het Borgersteinpad

Vandaag ging ik op pad langs het Borgersteinpad waarbij het vooral de uitdaging was om de weergoden net te slim af te zijn. En dat laatste is me gelukt, ik kon met gemak de laatste regenbuien van deze zomer ontwijken.

Cijfer van de dag: 10,82 km

Totaal afgelegd: 600 km

Het spreekwoord wil dat wie bij de hond slaapt zijn vlooien krijgt. Zo erg is het hier nog niet gesteld … maar een hondje wandelen dat kan ik als de beste.

Het Borgersteinpad is een wandeling van 7 km langs fietswandelwegen en door de woonwijken van Pasbrug-Nieuwendijk, één van de kernen van Sint-Katelijne-Waver.

Komen jullie ook eens op ontdekkingstocht in mijn buurt ?

Bij het begrip Borgerstein denken we uiteraard allemaal aan de vzw Borgerstein die werd opgericht in 1974. Deze sociale onderneming is momenteel actief op drie domeinen: zorg voor personen met een beperking, ouderenzorg en sociale tewerkstelling. vzw Borgerstein is ontstaan in de gebouwen van het vroegere Sint-Jozefseminarie gelegen aan de Ijzerenveld in Sint-Katelijne-Waver.

Borgerstein was evenwel ook een kasteel dat ooit in mijn achtertuin stond.

Het kasteel Borgerstein, een waterburcht op de grens van Mechelen met Sint-Katelijne-Waver in het gehucht Kreitenborg, werd bewoond door een lid van het geslacht Scone Jhan. De familienaam Schoonjans is afgeleid van dit 14de eeuwse geslacht.

“Ridder” Scone Jhan bouwde het kasteel omstreeks het jaar 1400 na zijn verbanning uit Mechelen omwille van de moord op rentmeester Arnold Bau.

Vandaag wil ik het niet hebben over de vzw noch over het kasteel Borgerstein maar wel over de Borgersteinhoeve.

De Borgersteinhoeve vormt samen met de omgrachting, de brug en de toegangspoort de enige overblijfselen van het Hof van Borgerstein.

Het kasteel dat, net zoals de hoeve, binnen de omgrachting moet gestaan hebben werd in 1825 afgebroken.

De hoeve, die in 2019 werd erkend als bouwkundig erfgoed, werd knap gerestaureerd en is – alhoewel een beetje verscholen – een absolute meerwaarde in onze buurt.

Aan de ingang van de Borgersteinhoeve staan twee gekandelaarde zomerlindes. De twee bomen flankeren de toegangsbrug over de omwalling van de site Borgerstein.

De bomen werden aangeplant als welkomstbomen waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.

Op een tiental meter van de toegangsbrug over de omwalling van de Borgersteinhoeve bevindt zich het monument ter ere van de bemanning van de Lancaster MkII DS734 KO-Y van 115 Squadron (RAF) die hier in de nacht van 25 april 1944 neergehaald werd.

Maar dat verhaal heb ik jullie al eens verteld.

Als uitsmijter: ik heb ondertussen 600 km achter de kiezen … en nog 400 km voor de boeg.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.