Langs de Vrouwvliet

Op de voorlopig warmste dag van deze zomer zocht en vond ik wat avondlijke verkoeling langs de Vrouwvliet. En zelfs over deze veredelde beek valt iets te vertellen.

Cijfer van de dag: 5,85 km

De Vrouwvliet is een zijrivier van de Dijle die ontspringt in het Vlaams-Brabantse Begijnendijk. De rivier vloeit door Baal, Tremelo, Grootlo, Schriek, Keerbergen, Rijmenam, Bonheiden en Muizen alvorens in Mechelen uit te monden in de Dijle. Onderweg krijgt de beek verschillende namen, zoals Grote Beek, Meerloop, Raambeek, Zwartwaterbeek en Boeimeer. Pas aan Pasbrug in Mechelen krijgt ze de naam Vrouwvliet. In totaal is de loop zo’n 28 kilometer lang.

Al in de prehistorie werd de waterloop bevaren. Bewijzen daarvoor zijn de voorhistorische kano’s die aan de oevers werden gevonden.

Tot in de 18e eeuw was dit een merkelijk bredere rivier waarop boten voeren, meestal voortgetrokken door scheepstrekkers.

In de omgeving van Pasbrug gaat de waterloop 560 meter ondergronds, waarbij hij ruwweg het traject van de Maanstraat volgt. Daarna loopt hij aan de oppervlakte doorheen de noordelijke Mechelse stadsrand naar de monding aan de zuidrand van het bedrijvenpark Mechelen-Noord.

In de 15de eeuw vormde de Vrouwvliet de grens tussen de Heerlijkheid Mechelen en het Hertogdom Brabant.  Op Nekkerspoel kon je de pas over via een brug … deze brug verleende haar naam aan het huidige gehucht Pasbrug. Ook op Nieuwendijk was een schans met grenspost.

Pasbrug is een gehucht op de grondgebieden van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. Het grenst aan het domein Zellaar (Bonheiden), de buurt IJzerenveld ‍/ Borgerstein in de wijk Heisbroek (Sint-Katelijne-Waver) en de Mechelse wijk Nekkerspoel.

Ik vertelde jullie reeds over de bunkers van de KW-linie die je o.m. langs de Vrouwvliet aantreft.

Ook de mensen van Animalinas hebben de vallei van de Vrouwvliet en de bunkers ontdekt.

En dat zorgt dan voor wat kleur op een van deze grijze bunkers.

Ik denk zelfs dat Sparki het visje er bijzonder smakelijk vindt uitzien …

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.