Koninklijk bezoek

Gisteren had ik het zijdelings over Pieter Bortier (1805-1879) die midden 19e eeuw het ontluikende toerisme niet echt genegen was en dat brengt me, opnieuw via een zijsprongetje, naar de plaats waar ooit de eerste koning der Belgen ons land was binnengekomen.

Cijfer van de dag: 8,03 km

Het Nationale Congres had op 4 juni 1831 prins Leopold uitgeroepen tot eerste Koning der Belgen. Prins Leopold verliet Malborough House in Londen op 16 juli 1831. Hij stak per boot het Kanaal over en werd per koets van Calais naar De Panne gebracht.

Op 17 juli 1831 zette Prins Leopold op het strand van De Panne voor de eerste keer voet op Belgische grond. Een standbeeld herinnert aan die heuglijke gebeurtenis.

Via Oostende, Brugge en Gent trok prins Leopold naar Laken. Op 21 juli 1831 legt hij op het Koningsplein te Brussel de eed af als eerste Belgische Koning.

Het imposante monument, ontworpen door Victor Martiny, stelt een natuurstenen poort voor met daarin een bronzen beeld van Leopold I, vervaardigd door René Cliquet. Het monument werd op 5 oktober 1958 ingehuldigd.

Op de poort staat in het Latijn de tekst “Hier is Leopold de eerste Koning van België op de 17e dag van de maand juli anno 1831 binnengekomen op Belgische grond en plechtig ontvangen.”

Hic Leopoldus primus belgarum rex XVIIa die mensis julii Ao MDCCCXXXI terram belgicam ingressus est et solemniter receptus.

En dan het zijsprongetje naar Pieter Bortier …
Tijdens de Eerste Wereldoorlog wou Koning Albert I als hoofd van het leger het bevel over de troepen blijven voeren.

Hij vestigde zich in oktober 1914 met zijn familie en hofhouding in de “koninklijke villa’s”, vier imposante villa’s van welstellende families in De Panne. Van oost naar west waren dit de villa’s Bortier, de Terschueren, Maskens en Saint-Joseph.

Paviljoen Bortier was een voorraadopslagplaats. 
Villa de Terschueren werd betrokken door officieren en herbergde tevens de hoge gasten die de koninklijke familie kwamen bezoeken. 
Villa Paul Maskens werd de verblijfplaats van de koninklijke familie.
Villa Saint-Joseph werd tijdens de oorlog bewoond door Portugese nonnen die er op voorstel van koningin Elisabeth een schooltje voor wezen openhielden.

Koning Albert woonde op die manier bijna vier jaar op de plaats waar z’n grootvader eens het land was binnengekomen. 

En die hoge adellijke gasten brengen ons dan naadloos bij die andere imposante figuur op het einde van de zeedijk.

Van Pier Kloeffe werd verteld dat zijn familie van adel was en afkomstig uit Picardië in Frankrijk.

Pier Kloeffe werd geboren op 4 augustus 1853 en heette eigenlijk Petrus Decreton. De naam komt van het landbouwdorp Creton in de Eurevallei van Normandië (F). De gehele familie had de bijnaam Kloeffe omdat de voorouders nog een herberg De Kloeffe hebben opengehouden op de weg naar Veurne.

Pier Kloeffe ging tot negen maal met een ‘galette’ op Ijslandvaart. Na deze heroïsche tijd, deed Pier het wat rustiger aan en koos hij na de Eerste Wereldoorlog een nieuwe pleisterplaats: het strand, waar hij de ‘wandvisserij’ beoefende. Steevast verscheen hij elke dag in zijn typische visserskledij.

Voor de duidelijkheid: de man zonder hondje is Pier Kloeffe.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.