Kasteeldomein Zellaer

Vandaag vertrok een van onze biesjemeulekes naar een adoptiegezin. Dat was een mooie gelegenheid om te flirten met de grensstreek van Mechelen / Sint-Katelijne-Waver (Pasbrug), Bonheiden, Rijmenam, Putte (Peulis) en Onze-Lieve-Vrouw-Waver. En dan kom je weer pareltjes tegen.

Cijfer van de dag: 21,10 km

Langs de Oude Baan in Bonheiden staat een écht kasteel dat zo uit een sprookje lijkt te zijn geplukt. De geschiedenis van Kasteeldomein Zellaer gaat wellicht minstens terug tot de 13e eeuw. Toen stond er een waterslot op de plek waar het huidige kasteel nu staat. De eerste bewoner was naar alle waarschijnlijkheid Arnold van Zellaer, een welgesteld kanunnik van Sint-Rombouts. Het domein is sindsdien altijd een gegeerde woonplaats in de rand van Mechelen geweest. Er hebben meerdere hoge geestelijken gewoond, verschillende burgemeesters van Mechelen, een burgemeester van Bonheiden, welgestelde zakenlui, enkele graven en een baron.

Op dezelfde plek binnen het domein hebben verschillende kastelen gestaan.

Het huidige kasteel is een neo-gotisch waterslot dat gebouwd werd rond 1885. De buitengevel vertoont een robuust uiterlijk met een ophaalbrug, een Donjon, kantelen en schietgaten. De gevelsteen is Gobertange zandsteen die afkomstig is van de afbraak van de stadsomwalling van Vilvoorde. 

In 1836 werd het kasteeldomein openbaar te koop aangeboden: “Een schoon ‘buytengoed’ genaemd zellaeren, behelzende een sterk en fraey kasteel aenmerkelijk door des zelfs gotisch architecture, afgesloten in schoone en vischrijke waters uytmakende een vierhoekig gebouw geflanqueert van vier torens in ’t midden van welke zich verheft eenen schoonen belverder, enz.”

In 1962 kocht de vzw Gemeenschapsretraites – Foyer de Charité het kasteel en het domein aan. Tot 2016 organiseerde deze Foyer de Charité bezinningsmomenten en retraites op het domein. Vandaag heeft de gemeenschap zich teruggetrokken in de vernieuwde Gemeenschapswoning, het voormalige jeugdverblijf van het domein langsheen de Zellaerdreef.

Op 12 september 2017 werd Kempisch Landschap erfpachter van het kasteel en het domein voor een termijn van 54 jaar. De gemeente werd op datzelfde moment eigenaar van 20% van het domein.

Het 18,5 hectare grote kasteelpark omvat nog heel wat historische elementen zoals een grachtenstructuur, vijver en dreven die centraal samenkomen in een ster.

Heel wat van deze structuren dateren minstens uit de 18e eeuw, gezien ze al zichtbaar zijn op de kaarten van de Ferraris (1771-1778).

Het kasteelpark van Zellaer is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Honden zijn toegelaten aan de leiband. 

Families met kinderen kunnen op stap met de avontuurlijke wandelapp “Vossenstreken”, gratis te downloaden in de diverse app stores. Met Vossenstreken ontdek je spelenderwijze alles over domein Zellaer, zijn geschiedenis en de natuurwaarden.

Schuin tegenover het kasteel, in een weide aan de overzijde van de Oude Baan, staat een merkwaardig, leegstaand rechthoekig 19de-eeuws gebouwtje in een eclectische stijl met neomoorse en neotraditionele elementen.

Mogelijk was het een bakhuisje van de Vredesteinhoeve.

Wegens zijn artistieke en historische waarde is het “Bakhuisje – Oude Baan” een beschermd monument.

De oven bevindt zich in een bakhuis met zadeldak en trapgevels. Het bakhuis heeft een bijzondere versiering met een soort Oosterse bogen.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.