Hof Grisar

Begin september 2021 werd langs de Zemstbaan in Mechelen een nieuw “bospark” opengesteld voor het publiek. Het park kreeg de naam Hof Grisar / Technopolis. Dat vraagt om een verkenning natuurlijk.

Cijfer van de dag: 7,59 km

Vooraleer het park te kunnen bezoeken, wachtte mij eerst de enorme uitdaging om de 51ste breedtegraad over te geraken. Maar geen stress, het is me gelukt.

Wisten jullie trouwens dat er maar één breedtelijn door Vlaanderen loopt … nl. 51° Noorderbreedte.

Het nieuwe park is 1,6 ha groot en bevindt zich tussen de Zemstbaan en de Brusselsesteenweg in Mechelen-Zuid, vlakbij Technopolis.  Centraal in het park staan de resten van een uitgebrand kasteel omgeven door een bos en een oude walgracht.

De oorsprong van het Hof van Grisar, ook gekend als het Geerdegemkasteel, gaat terug tot de 18de eeuw. In 1739-1740 maakte landmeter Adrianus De Bruyn een kadastrale opmeting van het Mechels gehucht Geerdegem. Daarop zien we ter hoogte van het huidige Hof een site afgebeeld met twee losstaande vleugels en een poortgebouw, omringd door een cirkelvormige gracht.

Naar verluidt was dit domein aan het einde van de 18de eeuw in handen van de Mechelse Jezuïeten die het verpachtten als cijnshoeve. Kort na de afschaffing van de orde in 1773 werd dit goed in beslag genomen door de overheid en verkocht, samen met de rest van de in beslag genomen bezittingen.

Op het einde van de 19de eeuw kwam het domein in handen van Max Grisar en zijn echtgenote Catherine Wilhelmine Ida. Zij verbouwden omstreeks 1900 het voormalige “Jezuietenhof” tot een neoclassicistisch kasteel. Nadien kreeg het domein de naam “Hof van Grisar”.

Maximilian (Max) Hugues Grisar was Brit van geboorte en mede-eigenaar van het bedrijf “G. & E. Grisar”. Ook was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Raghenofabriek. Catherine Wilhelmine Ida was de dochter van Willem Ragheno – stichter van de Ragheno-fabriek waar spoorwegmaterieel geproduceerd werd – en Marie Josephine Aurelie De Beckere.

Omstreeks 1926 werd het domein aangekocht door de familie Donnes, eigenaar een verpakkingsfabriek op de Zandpoortvest. De familie Donnes bewoonde aanvankelijk het kasteel zelf maar verkavelde later de grond met de portierswoning en het kasteel met tuinierswoning. Zelf behielden ze de portierswoning. Hier bouwden ze ook een toren met een veertigtal klokken waar hun zoon, de bekende beiaardier Jan Donnes, zijn beiaard kon bespelen. 

In 1932 verbouwde de nieuwe eigenaar Gaspard De Wit – van de gelijknamige Mechelse tapijtweverij – het kasteel. Het jaartal 1932 op de westgevel verwijst wellicht naar deze verbouwing.

Het kasteel brandde in de jaren 1980 uit en werd verlaten.

Een vijftiental jaar geleden werd het domein door de familie De Wit per testament overgemaakt aan de Vlaamse Gemeenschap die het in 2009 in erfpacht gaf aan het nabijgelegen Technopolis.

In samenwerking met de stad Mechelen werden in het park wandelwegen aangelegd. De kasteelruïne is omgeven door een hek, zodat de natuur er haar werk kan doen en het een beschutte plek wordt voor planten, vogels, insekten en kleine dieren.

Het koetshuis achteraan in het park zal op termijn worden gerestaureerd zodat het mee kan ingeschakeld worden in werking van het park.

Het domein is sinds 2019 erkend als bouwkundige erfgoed.

Samen met Natuurpunt Mechelen zal Technopolis op termijn activiteiten op touw zetten om het grote publiek letterlijk en figuurlijk onder te dompelen in de natuur.

Hof Grisar / Technopolis is alle dagen van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk voor wandelaars. Net zoals in andere publieke bossen, moeten honden aan de leiband.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.