Ga direct naar de gevangenis, passeer niet langs start

Wanneer het Gendarmenhof (bij sommigen onder ons beter gekend als site Tinel) het startpunt van je wandeling is, dan ligt de Mechelse gevangenis slechts op een boogscheut daar vandaan.

Cijfer van de dag: 11,39 km

De Mechelse gevangenis – ook gekend als Liersesteenweg nr. 2 – is het arresthuis van het voormalige gerechtelijk arrondissement Mechelen (nu: parketafdeling Mechelen van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen).

De cellulaire gevangenis werd gebouwd in de jaren 1871-1874 naar een ontwerp van de Brusselse architect D. De Keyser volgens het systeem Ducpétiaux. Ze heeft dus een stervormige structuur.

Het gebouw werd in 2019 vastgesteld als bouwkundig erfgoed.

De gevangenis biedt plaats aan 84 gedetineerden en is enkel bestemd voor mannen. Zij bestaat uit drie vleugels waarvan één voorbehouden voor veroordeelden en één voor verdachten. Sinds oktober 2009 zijn tien cellen opnieuw in gebruik genomen op de derde vleugel.
De Commissie van Toezicht bij de gevangenis van Mechelen stelde in 2020 vast dat “de scheiding tussen veroordeelden en beklaagden niet strikt gehanteerd lijkt te kunnen worden binnen enerzijds de huidige infrastructuur en anderzijds de gekende overbevolking.” (Bron: jaarverslag 2020)

In hetzelfde jaarverslag lezen we dat het aantal gedetineerden geruime tijd schommelde tussen 100 en 120 personen (met pieken tot 140).

De gevangenis van Mechelen is een gesloten inrichting waar het merendeel van de gedetineerden voornamelijk op cel verblijft. Naast verdachten huisvest zij eveneens veroordeelden en recidivisten met straffen tot tien jaar. Een tiental geselecteerde veroordeelden die overdag in de gevangenis werken, krijgen een aangepast regime waarbij hun celdeur overdag open blijft.

Gedetineerden kunnen onderhoudswerk doen in de gevangenis of binnen de huishoudelijke diensten werken als diender of schoonmaker op de vleugels of in de lokalen, de wasserij/kleedkamer, de keuken en de tuin. Ook kunnen zij voor externe bedrijven werken in de werkhuizen of op cel. De gedetineerden van de gevangenis van Mechelen verrichten werk voor een tiental firma’s. Het voornaamste werk is het in- en uitpakken van geschenkartikelen en motoronderdelen. In totaal stelt de gevangenis een 40-tal gedetineerden te werk. (Bron: FOD Justitie)

Of ook de Smurfen ooit in de Mechelse gevangenis hebben verbleven, laat ik even in het midden.

Op een van de buitenmuren kan je in ieder geval deze leuke tekening bewonderen.

De tekening lijdt echter onder de tand des tijds. Het was goed ze nog eens te vereeuwigen.

Ik ontdekte dat er in Mechelen nog twee andere locaties zijn waar ooit een arresthuis werd gebouwd.

Het ene bevond zich op de Mechelse Grote Markt en het andere in de Goswin de Stassartstraat.

Dit lijkt me een mooi onderwerp voor een volgende wandeling, wat denken jullie … ?

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.