Fort Midzelen

My hometown is hét centrum van de groentenstreek. En dat merk je op quasi elke locatie waar je passeert. Een toerke langs een bedrijventerrein voor agro-industrie en een fort met de veiling voor fruit en groenten op de achtergrond.

Cijfer van de dag: 14,59 km

Om weerstand te kunnen bieden aan de moderne belegeringsartillerie werd in 1905 besloten een buitenste fortengordel rond Antwerpen uit te bouwen. Zo wordt in 1906 van start gegaan met de bouw van een gepantserd fort in ongewapend beton. Het zou nog tot 1912 duren vooraleer de ruwbouw van het sterkst bewapende fort van deze gordel klaar was. In 12 gepantserde draaikoepels worden 12 kanonnen en 2 houwitsers opgesteld.

Het grote fort of Fort Midzelen telde zo’n 500 manschappen toen op 28 september 1914 de Duitse aanval begon. De moderne vesting was echter niet berekend op de nieuwste, zware 420-mm-granaten.

Een ononderbroken beschieting van meer dan 30 uren maakte het fort tot een ruïne.

Op 29 september werd een munitiemagazijn geraakt, er vielen ongeveer 50 doden en evenveel gewonden. Dezelfde dag werd het brandende fort ontruimd.

De gebouwen bevinden zich momenteel in heel slechte toestand. Hier vind je meer informatie over de fortengordel.

Het domein is ingedeeld als woongebied. Het fort zelf is volledig privébezit en wordt gebruikt door Kunstatelier ’t Fort. Het fort is niet toegankelijk.

Fietsers kunnen het fort ontdekken samen met het Fort van Duffel, het Fort van Lier, het Fort van Koningshooikt en het Fort van Walem via de route ‘Langs Nete en groentestreek’ van de brochure “Herover de Forten”. Je kan zelf een route opstellen dankzij de fietsknooppunten. Het Fort van Sint-Katelijne-Waver ligt tussen knooppunten 43 en 24.

In de onmiddellijke buurt van het domein van Fort Midzelen vind je de terreinen van Frugro.

Naast de veilingen waar telers uit de omgeving hun inlandse groenten veilden, was er nood aan een complex om alle soorten groenten en fruit op elk ogenblik van het jaar te kunnen aanbieden en verhandelen. Met andere woorden: wat niet beschikbaar was aan Belgische groenten en fruit werd ingevoerd uit andere eeg-landen of uit derde landen.

De gemeente Sint-Katelijne-Waver en de Gewestelijke Ontwikkelings- maatschappij Antwerpen (GOM) hebben dit soort handel boven de doopvont gehouden en later werd de naam Frugro erop gekleefd.

Naderhand is er rond Frugro en de “klassieke” veiling een industriepark uitgebouwd waar alleen plaats is voor industrieën of firma’s die rechtstreeks of onrechtstreeks met handel in groenten en fruit te maken hebben.

Tenslotte passeerde mijn tochtje ook langs het station van Sint-Katelijne-Waver. En dat leverde mij een lucky shot op van een trein die net het station verliet.

Het stationsgebouw werd, net zoals vele stationnetjes in de buurt, enkele jaren geleden gesloten wegens niet rendabel. Het gebouw werd ondertussen afgebroken, een heropening of herbestemming behoort dus niet tot de mogelijkheden.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.