Football Club Malinois

Vandaag volgde Sparki zijn neus en kwam hij terecht in de schaduw van het AFAS stadion. De echte Mechelaars zullen uiteraard altijd blijven spreken over Achter de Kazerne, verwijzend naar de Baron Michel kazerne die vroeger langs de Liersesteenweg stond.

Cijfer van de dag: 5,48 km

Enkele weken geleden deed ik jullie het verhaal van het allereerste voetbalveld waar de Malinois maar ook Racing Mechelen terecht konden. Vandaag neem ik jullie even mee in de clubgeschiedenis van dé traditieclub.

KV Mechelen is ontstaan in 1904 als een collectief van katholieke Mechelse studenten die school liepen aan het (toen nog) Franstalige Mechelse Sint-Romboutscollege, het Sint-Victorinternaat in Alsemberg en de Katholieke Universiteit Leuven. De nieuwe club, plechtig opgericht tijdens een vergadering in de herberg ‘Cave de Munich’ aan de Ijzerenleen in oktober 1904, kreeg als officiële naam Football Club Malinois.

Quo non ascendam

Tot welke hoogte zal ik niet klimmen?

Het eerste bespeelbaar oefenterrein was een begrast deel van het militair oefenterrein aan de Antwerpsesteenweg. Het eerste officiële speelveld werd aangelegd op een stuk braakliggend spoorwegterrein aan de intussen verdwenen Pansiusdreef, de huidige Kauwendaal-wijk. Het terrein, gelegen aan seinhuis “bloc 16” werd gehuurd van spoorwegmaatschappij Beheer van de Ijzeren wegMaar dat wisten jullie reeds …

Wanneer de Belgische overheid in 1906 het terrein aan bloc 16 opeist voor de aanleg van de spoorlijn Mechelen-Antwerpen ziet FC Malinois zich genoodzaakt te verhuizen naar een terrein aan de Zeutestraat (thans Voetbalstraat).

Het voetbalveld wordt aangelegd op een droog te leggen stuk moerasgrond tussen de Leuvense Vaart en de Tervuursesteenweg. 

Financiële problemen en stormschade aan het terrein in de Voetbalstraat zetten voorzitter Francis Dessain er in 1911 toe aan om – samen met Van Diepenbeek van de brouwerij Chevalier-Marin en Gaston de Meester de Betzenbroeck – achter de artilleriekazerne “Baron Michel” aan de Liersesteenweg een uitgestrekt stuk grond te kopen. Dit terrein van 2,5 ha is tot vandaag de thuishaven worden KV Mechelen.
(Gaston de Meester de Betzenbroeck is een lid van de adellijke familie die eigenaar was van het Hof van Betzenbroeck in Muizen … dit staat nog op mijn kastelen to do-lijstje)

Meteen na de aankoop van de gronden in 1911 bouwt men een chalet, volgens de legende een exacte kopie van een Brits voetbalchalet.

Het gebouw zal doorheen de clubgeschiedenis dienst doen als kleedkamers, bestuurskamer, federatiekantoor, kleine KVM shop, chalet (met uitbaters als Verstraeten (oud-speler), Betsy de Moor (zus van René de Moor) en de Vroe) en conciërgewoning.

Het clublied van FC Malinois werd geschreven in 1926. De Malinwa Harmonie vertelt jullie graag de geschiedenis van het clublied.

In 1929 kreeg de club bij zijn 25-jarig bestaan de titel “Koninklijk” en werd Royal Football Club Malinois.

De club wijzigde in de loop der jaren enkele keren van naam:

  • 1953: Koninklijke Football Club Malinois
  • 1970: Koninklijke Voetbalklub Mechelen
  • 2003: Yellow-Red Koninklijke Voetbalklub Mechelen
  • Ondertussen spreekt men in de volksmond opnieuw van KV Mechelen

Na 100 jaar was het stadion van KV Mechelen helemaal uitgeleefd en voldeed het niet meer aan de eisen die gesteld werden aan een moderne voetbaltempel. In 2015 werd gestart met de renovatie van het stadion. Met een indrukwekkende Last Post namen de supporters afscheid van hun tribune.

De renovatie en capaciteitsuitbreiding is sedert 2019 afgerond. Sindsdien beschikt het AFAS stadion over een capaciteit van 16.672 plaatsen.

Je kan het stadion virtueel bezoeken.

Via deze link kan je het stadion ook vanuit de lucht bekijken.

Wie zich verder wil verdiepen in de geschiedenis van de Malinois kan terecht op de website stamnummer25.be

Wellicht kennen de échte Malinois supporters nog heel wat anekdotes en roemruchtige verhalen. Ik ben benieuwd.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.