Eglegemvijver

Onze streek noemt niet voor niets het Rivierenland. Gisteren liet ik me verleiden door het kanaal Leuven – Dijle, vandaag ging ik op verkenning langs de Zenne. Water is rustgevend, we zijn verwend in het Mechelse.

Cijfer van de dag: 13,62 km

Ik vertrok op mijn vaste stek in de Abeelstraat en trok – zijdelings – langs de industriezone Mechelen-Zuid in de richting van het Vrijbroekpark (die weg ken ik ondertussen als mijn broekzak …).

Langs de Hombeeksesteenweg en de brug over de Zenne kom je op het jaagpad terecht. Dit jaagpad duikt via een konijnenpijp onder de spoorlijn Mechelen – Willebroek (ook wel gekend als “de spoorlijn van Jessica”).

Maar daarna wandel je midden de natuur en is het uitzicht wijds.

Aan je rechterzijde heb je een fenomenaal uitzicht over de Eglegemvijver met in de verte de Hombeekse dorpskom.

De Eglegemvijver (ook wel de Put van Hombeek genoemd) is 36 ha groot. Het merendeel van de vijver ligt op het grondgebied van Hombeek. Het zuidelijkst gelegen deel van de vijver ligt op het grondgebied van de gemeente Zemst.

De vijver is genoemd naar de nabijgelegen Hoeve Eglegem.

Het Hof van Egelgem zou van Frankische oorsprong zijn en werd reeds vermeld in een kaartboek van 1712.

Het domein ligt op het grondgebied van de gemeente Zemst en is toegankelijk via een Beukendreef.

De Eglegemvijver werd op het eind van de jaren zestig gegraven als zandwinningsput om de nabijgelegen snelweg E10 (nu E19) tussen Antwerpen en Brussel aan te leggen. Bij Koninklijk Besluit van 29 juli 1993 werd de eigendom van de Eglegemvijver overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap. Vroeger werd ‘de put’ beheerd door Bloso, maar sinds 2006 is het beheer overgedragen aan het Agentschap Natuur en Bos (ANB) die de natuurwaarden van de Eglegemvijver wil beschermen en enkel zachte vormen van recreatie wil toelaten.

De Eglegemvijver is populair bij natuur- en vogelliefhebbers en recreanten. Rond het meer kan men de watervogels observeren en in het meer kan men hengelen, zeilen, windsurfen en peddelsurfen. Gemotoriseerde watersporten zijn net als zwemmen niet toegelaten. 

Het project Animalinas staat symbool voor de samenwerking tussen Natuurpunt, Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Stad Mechelen, omliggende gemeenten en alle andere partners. Samen vormen ze een gebiedscoalitie die natuur wil uitbreiden en verbinden, fauna en flora wil beschermen en de omgeving voor bewoners en bezoekers leefbaar en ‘beleefbaar’ wil maken.

Animalinas is een samentrekking van ‘animals’ en ‘Malinas’. De kunstwerken worden aangebracht door graffitikunstenaar Dzia en brengen op elke plek het lokale natuurverhaal: een ooievaar aan Planckendael, een ijsvogeltje aan de Vrouwvliet, een galloway aan de Baarbeekhoeve, een bever aan de Eglegemvijver

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.