Een paar losse eindjes

Vandaag probeer ik een paar losse eindjes van eerdere verhalen terug op te pikken. Ik overschreed vandaag trouwens de kaap van 700 kilometer. 298 kilometer scheiden me nog van mijn doel.

Cijfer van de dag: 24,18 km

Ik ging vandaag opnieuw op pad langs drie rivieren. Mijn wandeling startte langs de Leuvensevaart, voerde me langs de Dijle en bracht me via de Vrouwvliet opnieuw naar huis.

Onderweg passeerde ik langs Jeugdhuis Joppe dat in 1994 werd gesticht door vier chiroleiders.

Hier lees je de ontstaansgeschiedenis van het jeugdhuis en verneem je alle details over de twee boten die de thuisbasis van de organisatie waren.

Voor zover ik weet is dit het enige jeugdhuis dat gevestigd is op een boot …

Misschien kennen jullie nog andere jeugdhuizen die gevestigd zijn op een of andere iconische plek … ik hoor het graag.

Begin deze maand vertelde ik jullie de ontstaansgeschiedenis van de Leuvensevaart, aka het kanaal Leuven – Mechelen. Jullie vernamen o.m. dat er in Battel een nieuwe sluis werd gebouwd omdat er teveel druk stond op de initieel gebouwde sluizen.

Een foto van deze “nieuwe” sluis hadden jullie nog tegoed. Op de achtergrond zien jullie de bijhorende sluiswachterswoning. Veel verhalen over dit sluizencomplex ken ik niet … maar ik ken wel iemand die daar (en in het Zennegat) aan de slag was als sluiswachter. Benieuwd of ik langs dat kanaal nog wat leuke weetjes bij mekaar kan sprokkelen.

Ter hoogte van het sluizencomplex staat eveneens een kleine waterkrachtcentrale. Ook aan de sluizen van Tildonk, Kampenhout en Boortmeerbeek vind je dergelijke installaties.

Door gebruik te maken van de waterpeilwisselingen van de sluizen worden de turbines van de waterkrachtcentrales aangedreven.

De vier sluizen produceren op die manier jaarlijks zowat 1.800 MWh aan groene energie, waarmee 510 gezinnen van groene stroom kunnen worden voorzien.

Op 19 juli ging ik op verkenning in Battel en vertelde ik jullie o.m. iets over Kasteel Hof ter Linden. Het domein werd in 1929 aangekocht door zuster Madeleine. Het kasteel moest een nieuw klooster worden waar de zusters zich in alle rust konden bezighouden met hun godsvruchtige taken. Die rust moest verzekerd worden door rond het domein een muur te bouwen. Spijtig genoeg geraakte die nooit helemaal af.

Van op de Dijledijk heb je een mooi zicht op de restanten van deze kloostermuur.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.