Een eenzame reiziger

Vandaag liet ik de grensstreek tussen Heerlijkheid Mechelen en Hertogdom Brabant achter mij en trok ik dieper het Hertogdom Brabant in. Louter toevallig belandde ik via de Hombeekse Poreistraat toch even terug op Mechels grondgebied.

Cijfer van de dag: 13,80 km

Vandaag ging ik langs de kronkelende straatjes van Zemst-Laar op zoek naar Kludde (Kleudde) en waar heb je dan de meeste kans om hem of haar tegen het lijf te lopen ? Op het Kleuddepad natuurlijk.

Wanneer ik Kludde vermeld dan denken jullie natuurlijk eerst en vooral aan dat blond bier … toch ?

Maar Kludde is vooral een kwelgeest die zich vaak onder bruggen of in holle bomen schuilhoudt en enkel ’s nachts tevoorschijn komt. Wandelaars kunnen zijn komst enkel afleiden aan het geluid dat hij maakt. Kludde rammelt namelijk met een ketting die hij verplicht is aan zijn linkerenkel te dragen.

Als hij eenmaal zijn komst heeft laten merken, springt hij de nietsvermoedende voorbijganger in zijn of haar nek. Deze is dan verplicht hem de rest van de nacht op zijn of haar rug te dragen. Als de dag weer aanbreekt of de voorbijganger zijn bestemming bereikt verdwijnt Kludde weer.

Jef Elbers bezong de Vlaamse volkssaga rond Kleudde in het Brussels. Huiver maar even mee …

In de middeleeuwen verdienden leurders een centje bij met het vertellen van spookverhalen, legendes en sagen. De bossen en heiden van Laar waren dan ook de ideale plaatsen om zich in te leven in die verhalen en fantasieën.

Tijdens de wandeling over het Kleuddepad wandel je langs een mysterieuze steen.

Een Keltische offersteen? Een grenssteen? We weten niet waarvoor de merkwaardige steen, die in 1930 opgegraven werd, heeft gediend.

Hoe dan ook de inwoners van Laar vonden de “Halve steen” interessant genoeg om hem op een sokkel te plaatsen.

Kludde wordt geassocieerd met de Scheldestreek; Dendermonde en andere dorpen in Oost-Vlaanderen, maar ook in de omgeving van Antwerpen, zoals Hemiksem en Schelle bestaan er verhalen.

In Zemst huist Kleudde in de vroegere moerassen, bossen, weilanden en de Zenne. Hij heeft ook enkele jaren symbool gestaan voor een lokaal Metalfestival in Zemst-Laar en later in Weerde.

Een Breendonkse variant zegt dat Kludde, nà nachtelijke wandelaars op de rug te zijn gesprongen, steeds maar zwaarder wordt. Tot de arme wandelaar, die zich niet van de kwelgeest kan ontdoen, er dood bij neervalt.

Wellicht om al die spookverhalen een beetje te counteren, vind je langs het Kleuddepad in Zemst-Laar ook verschillende kapelletjes.

In deze kapel kan je zelfs een kaarsje branden voor een veilige tocht.

Je zou het niet verwachten maar in Zemst-Laar komt echt de ganse wereld samen.

Via de Grote Routepaden kan je uitzwermen naar alle windstreken.

Of ik net op deze plaats bijna verloren liep?

Goh, voor mij een weet … jullie mogen er naar raden.

Wisten jullie trouwens dat de neo-gotische kerk van Zemst-Laar, het startpunt van het Kleuddepad, in 1867 werd ontworpen door architect Francois Baeckelmans, ook bekend van het Stuivenberggasthuis en het (oude) gerechtsgebouw in Antwerpen. De kerk werd ingewijd in 1872.

En in de schaduw van deze kerk staat een heel bijzonder en eigenwijs bankje … een babbelbank …

De podcast Het Bankje brengt theater tot bij het publiek: je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje in een van de deelnemende steden en gemeenten en je bent getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit.

Tachtig acteurs, schrijvers en beeldende kunstenaars werkten mee aan deze podcast met twintig originele dialogen. Die zullen deze zomer van 1 juli tot 30 september 2021 te beluisteren zijn in meer dan honderd steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen.

Luister maar even mee wat de babbelbank van Zemst-Laar jullie te vertellen heeft.

Zemst-Laar … ik denk dat ik nog een keertje terug ga, want VVV Toerisme Zemst heeft in samenwerking met Tragewegen Zemst maar liefst achttien wandellussen uitgestippeld.

Gelukkig geraak je via een brug over de pas, het Hertogdom Brabant is meer dan het ontdekken waard.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.