Duinenzee

Weten jullie het nog? Ik stap tussen 1 juni en 30 september 2021 duizend kilometer bij mekaar ten voordele van het animatieteam van Vulpia Residentie De Linde. Ik bereikte vandaag weer een klein mijlpaaltje … ik heb nog 150 kilometer voor de boeg, de eindmeet komt in zicht.

Cijfer van de dag: 8,59 km

Tijdens onze wandeling vandaag passeerde ik toevallig – of misschien ook niet … – langs een ander pareltje aan de kroon van Vulpia. Verscholen in de duinen van De Panne vind je Duinenzee. Ik laat de specialisten van Vulpia het zelf even uitleggen …

Woon- en zorghuis Duinenzee in De Panne is een juweeltje van moderne technologie. Hier geniet u van beukende golven, een magnifiek zicht op de duinen, de geur en het kalmerende effect van strand en zee. Dit gloednieuwe woon- en zorghuis heeft een unieke ligging op het strand van De Panne en torent boven de duinen van het Westhoek natuurreservaat uit. Dit luxueuze complex werd op maat gebouwd met aandacht en toepassing van het hypermoderne. Hier woon je recht in de duinen: bijzonder! Een droom om hier je oude dag te spenderen.”

Dit lijkt me een leuke plek om te werken, om vrijwilligerswerk te doen en om de herfst van je leven door te brengen.

Werken doen we al een tijdje niet meer en ons vrijwilligershart klopt op andere plaatsen.

Weet je wat? We zetten ons hier op een bankje en wachten gewoon onze oude dag af …

Grapje natuurlijk, we zijn beiden nog veel te graag bezig.

Wat ik me afvraag: zouden bewoners van andere Vulpia-residenties hier terecht kunnen om even uit de dagelijkse sleur te ontsnappen en een korte vakantie door te brengen? Daar wil ik graag meer van weten.

Op een boogscheut van woon- en zorghuis Duinenzee vind je een “echt” vissersdorp. Het betreft een prestigieuze – lees: voor het publiek afgesloten – woonwijk te midden van de duinen.

Deze vakantiewoningen aan de Schuilhavenlaan zijn de laatste huizen op Belgisch grondgebied. Een paar honderd meter verder ben je in Frankrijk.

En dat vissersdorp brengt ons dan weer naadloos naar de ontstaansgeschiedenis van De Panne.

De kuststad ontstond 110 jaar geleden in de omgeving van de Sint-Pieterswijk. Vissers die het vertikten om voor de boeren te werken, hadden zich in de Kerkepanne, of kortweg De Panne, gevestigd. Zij leefden er uitsluitend van de visvangst.

In 1903 was De Panne al uitgegroeid tot een specifiek vissersdorp. Het beschikte over de belangrijkste vissersvloot van de Belgische kust na Oostende. Pastoor Seraphijn Dequidt wilde van De Panne een schuilhaven maken voor vissers, maar dat mocht niet zijn. 

Door de bloei van de visserij groeide de bevolking. De zelfstandige Sint-Pietersparochie telde in 1909 al 2.684 inwoners, de moederparochie Adinkerke had op dat moment maar 1.469 parochianen. 

In 1911 stelde de gemeenteraad van Adinkerke voor om van De Panne een zelfstandige gemeente te maken. Ernest d’Arippe was de eerste burgemeester. In 1977 gebeurde dan het omgekeerde en werd Adinkerke bij De Panne gevoegd.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.