De prestigieuze Begijnhofkerk

Via mijn verhaal over onze stadsbrouwerij Het Anker wisten jullie al dat er in Mechelen ooit een begijnhof was. Vandaag viel mijn oog op de knap gerestaureerde Begijnhofkerk.

Cijfer van de dag: 7,60 km

De zeventiende-eeuwse Begijnhofkerk is gelegen in de Nonnenstraat in het Groot Begijnhof (want er is in Mechelen ook nog een Klein Begijnhof) en is gewijd aan aan Sint-Alexius (Alexius van Edessa) en Sint-Catharina (Catharina van Alexandrië), die beiden wegens hun rechtlijnige levenswandel zeer populair waren bij de begijnen.

De vroeg-barokke kerk is geïnspireerd door Italiaanse voorbeelden.

In 1629 maakte ingenieur-jezuïet Pieter Huyssens een reeks voorbereidende tekeningen. De uitvoering werd toevertrouwd aan de Brusselse hofarchitect hofarchitect van de aartshertogen Albrecht en Isabella, Jacob Franquart. Maar die kon wegens ziekte het werk niet voltooien.

De ruwbouw van de kerk was in 1637 klaar.

Bij de decoratie was de jonge Mechelaar Lucas Fayd’herbe betrokken. Een paar sculpturen binnenin en het reliëf met God de Vader bovenaan in de gevel, worden aan hem toegeschreven.

Allicht maakte zijn leerling Jan Frans Boeckstuyns het anderhalve ton zware beeld van de heilige Catharina boven de ingang.

De kerk werd in 1638 in gebruik genomen.

Sinds het midden van de jaren 1980 stonden er stellingen rond de kerk om vallend puin op te vangen. Na 25 jaar bleken deze stellingen zelf aan restauratie toe en werden ze in 2011-2012 opgelapt. Gelukkig werd het dak in de jaren 1990 vernieuwd.

Meer dan dertig jaar stond de kerk onaangeroerd in de steigers. Een schandvlek in het stemmige Groot Begijnhof, door Unesco erkend als werelderfgoed. In het najaar van 2014 kon de restauratie dan toch van start gaan, de buitengevels schitterden in 2018 opnieuw in hun volle glorie.

In 2017 startte de werf om het interieur op te knappen. Deze werken werden afgerond in 2020 … en of het de moeite loonde … ?

In het najaar van 2020 was de kerk te bezoeken tijdens Open Monumentendag. Gazet van Antwerpen maakte toen deze reportage.

De Begijnhofkerk bezit een van de rijkst aangeklede barokke interieurs wat sprekend is voor de prestige van het begijnhof. Zo zijn er heel wat 17de-eeuwse schilderijen te bewonderen van bekende Zuid-Nederlandse schilders zoals Jan Cossiers, Theodor Boeyermans en Gaspar de Crayer.

Tip: ga zelf al dat moois eens ontdekken. Het loont meer dan de moeite.

De Begijnhofkerk opent in september 2021 opnieuw zijn deuren voor het publiek.

Meer info over de kerk vind je o.m. op deze website.

Interesse in het uitzonderlijke patrimonium van de acht historische kerken in Mechelen ?
Dan is de website Torens aan de Dijle een mooi startpunt.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.