Broekventje

Voor mijn laatste lange tocht van deze zomerse wandelchallenge trok ik naar Willebroek, meer concreet naar Heindonk en Blaasveld. Ik ging op verkenning in de broeken in de buurt en op zoek naar het enige echte broekventje. Wandelen jullie mee ?

Cijfer van de dag: 15,36 km

De wandeling ging van start op de parking van domein Hazewinkel dat ondertussen door het leven gaat als Sport Vlaanderen Willebroek.

De watersportbaan van Sport Vlaanderen Willebroek is internationaal gerenommeerd in de kajak- en roeisport: voor vele nationale en internationale ploegen biedt het een ideale trainingsplek in aanloop naar de belangrijke kampioenschappen. Op de watersportbaan worden jaarlijks ook vele nationale en internationale kampioenschappen georganiseerd. 

Maar uiteraard heeft het domein nog veel meer troeven, zoals de uitvalsbasis voor prachtige wandelingen in de nabijgelegen natuur.

Via de wandelknooppunten kwamen we terecht in de natuurgebieden Biezenweiden (beheerd door Natuurpunt), Broek De Naeyer (beheerd door provincie Antwerpen) en Blaasveldbroek aka Het Broek (beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos).

De Biezenweiden ligt vlakbij Heindonk in de Rupelvallei in Willebroek.
Hoewel het gebied nu vooral uit bos bestaat, wijst de naam Biezenweiden er duidelijk op dat het vroeger weiland was. Omdat de gronden voor de moderne landbouw niet meer interessant waren, werden ze grotendeels verlaten. Sommige stukken werden beplant met populieren, terwijl er op andere spontaan een bosvegetatie ontstond waar buizerds, boomvalken en spechten broeden. Je kan er nog sporen van het vroegere weidelandschap zien in de restanten van knotwilgenrijen, de slotenstructuur en enkele hooiweiden. 

Provinciaal domein Broek De Naeyer is een natuurgebied van 66 hectare bos, rietvelden en open water. De eerste ondiepe vijvers ontstonden in de 18de eeuw door turfontginning. In de 19e en 20e eeuw legde papierfabriek De Naeyer bezinkingsbekkens aan en loosde via de fabrieksloop afvalwater in de Rupel. In 2004 sloot de fabriek definitief haar deuren en herstelde de natuur zich met een enorme snelheid. Nu kun je hier genieten van een rijke flora en fauna.

Dit voormalige industriegebied groeide uit tot een waar paradijs voor watervogels. Heel wat vogels, zoals de aalscholver, vinden hier een broedplaats.

Wil je hen van dichtbij bewonderen? Neem dan plaats in één van onze twee vogelkijkhutten en bekijk de vogels zonder hen te verstoren.

Het Blaasveldbroek is 160 hectare groot en is een trekpleister voor natuurliefhebbers, wandelaars en joggers, hengelaars, scholen, historici, …  In het otter- en bevereiland kun je gezellig picknicken en met wat geluk een échte bever spotten.

Het Blaasveldbroek betrof oorspronkelijk een ontoegankelijk en waterrijk gebied met landduinen in de vlakte van de Rupel. Het voorhistorisch paaldorp dat in 1860 aan de rand werd ontdekt, was het bewijs van zeer vroege menselijke aanwezigheid. In de late middeleeuwen werd het grootste deel van het Broek gebruikt als vloeiweide; andere delen voor winning van leem en het bouwen van woningen. De huidige vijvers, waaronder de zogenaamde Putten van Lacourt en de Vekeputten zijn sporen van veenwinning op relatief grote schaal in deze periode. In 1920 werd een groot deel van het gebied opgekocht door een luciferfabriek, die het vol plantte met populieren.

In de schaduw van de kerk van Blaasveld troffen we dan het manneke aan waarvoor we waren gekomen: het Broekventje.

Eigenlijk stonden er plots twee broekventjes …

Het Broekventje is een culinaire specialiteit van het Vaartland. Het deed meer dan een kwarteeuw geleden, op 11 september 1976, tijdens de Historische Dagen van Blaasveld, zijn blijde intrede.

Het is sedertdien zowat overal in het land de smaakmaker die de naam Wille-BROEK en Het BROEK van Blaasveld, naar zowat overal wist uit te dragen. 

Het Broekventje ontstond naar een idee van Karel De Decker, die reeds in 1958 voor de geboorte van de naam VAARTLAND had gezorgd. 

In 1975 stelde Karel aan Freddie Moeremans (de geschiedenisschrijvende bakker uit Blaasveld) voor om een eetbaar ‘souvenir’ te bereiden voor de dagjesmensen, die in Het Broek van Blaasveld verpozing zochten. Later bakte Nicolas Theunissen, de bakkersgast, de eerste Broekventjes. Het Broekventje is 14 cm hoog. Het doet speculaasachtig aan, al is het minder hard en speciaal gekruid (Bron: de geschiedenis van Blaasveld).

Geniet vanuit jullie luie zetel even mee van de streek …

Met deze wandeling bereikte ik mijn doel van 1000 kilometer … maar daar kom ik later nog uitgebreider op terug.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.