Antitankgracht

De KW-linie, die dwars door mijn achtertuin loopt, is één van de verdedigingslijnen die net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden om België te beschermen tegen een Duitse inval. De linie bestond uit meer dan 400 bunkers en liep dwars door België, van Koningshooikt tot Waver. Vandaar de naam KW-linie.

Cijfer van de dag: 15,84 km

De ruggengraat van de KW-linie bestond uit één of twee rijen gevechtsbunkers. Waar mogelijk integreerde men kanalen, spoorwegen en overstromingsgebieden – stuk voor stuk moeilijke hindernissen voor de vijand – in de stelling.  Zo werden langs de Dijle in Haacht, Sint-Joris-Weert, Sint-Agatha-Rode en Florival honderden hectaren land onder water gezet.  Eén rij bunkers volstond op die plaatsen ter verdediging.  Waar men geen bestaande of natuurlijk hindernissen kon benutten, bouwde men een tweede lijn gevechtsbunkers achter de eerste lijn, als extra versterking. 

Vandaag ging ik op verkenning in Haacht waar een stuk van de KW-linie goed bewaard werd: de antitankgracht.

De Antitankgracht van Haacht werd gebouwd in 1939 en maakte deel uit van de hoofdweerstandsstelling Koningshooikt-Waver met verlenging naar Namen. Het was de ruggengraat van het Belgische verdedigingssysteem in de jaren dertig. De aanleg van de Antitankgracht zorgde in 1939 voor een doorsnede van de kasteelsite van Roost.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de natuur het volledig over. In 2001 werd dit plekje erkend als natuurreservaat “Haachts Broek-Antitankgracht”.

Sinds 2006 is er een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Haacht, HAGOK en Natuurpunt Haacht. Samen met de Vlaamse Landmaatschappij werden verschillende maatregelen uitgevoerd om de erfgoed- en natuurwaarde te verbeteren.

De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek is een prachtig wandelgebied met bruggetjes en knuppelpaden. Je hebt hier nog echt het gevoel dat je er hopeloos kan verdwalen. 

De gracht die ooit de Duitse tanks had moeten stoppen, zit nu vol waterleven. 

Tijdens het wandelen stoot je af en toe op een kudde grote grazers die voor open plekken zorgen, gegeerd bij zonnekloppers zoals vlinders en andere insecten.

De verlaten bunkers op je pad zijn de vaste overwinteringsplek van grootoorvleermuizen.

Ik knutselde zelf een wandeling in mekaar via de wandelknooppunten. Maar je kan gebruik maken van de suggestieroute van provincie Vlaams-Brabant of je kan gebruik maken van de wandelroutes van Natuurpunt.

Welk alternatief je ook kiest, Antitankgracht – Haachts Broek is een knap stuk natuur dat het verkennen meer dan waard is.

Let op: trek je het Haachts Broek in dan zijn (hoge) laarzen echt wel een must, het is immers een moerasgebied.

Dichter bij huis staan er nog heel wat overblijfselen van de KW-linie. Maar daar kom ik later op terug.

Een mens moet niet al zijn kaarten in één keer op tafel leggen.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.