Hagelstein

Vandaag trok ik voor een overleg naar het hoofdcommissariaat van mijn lokale politiezone BoDuKaP (Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte). De vergadering ging door in de voormalige kapel van het klooster dat vroeger op deze site stond. Dat zorgt voor een bijzonder bouwwerk met een bijzondere beleving … mijn interesse was dus gewekt.

Het Passionistenklooster, dat zich vroeger op deze site bevond, was gebouwd op de lokatie van een oud kasteel “Hagelsteyn”.

De naam ‘Hagelsteyn’ duikt voor het eerst op in een document uit 1531. In de 16deen 17de eeuw was Hagelstein een domein dat toebehoorde aan een rijke adellijke familie uit de omgeving van Mechelen. Er stond een kasteeltje, omringd door een hofgracht, dat dienst deed als buitenverblijf van enkele welgestelde families.

Ten tijde van Franse revolutie werd het een schuilplaats voor priesters die er in het geheim de mis opdroegen. De gebouwen raakten in die tijd in verval. Op het domein stond nog wel een grote boerderij die bewoond was tot 1930.

In 1929 kochten de paters Passionisten de resterende gebouwen en lieten die slopen. De bedoeling van de Passionisten was een school te bouwen voor toekomstige Passionisten. Deze school zou ook dienen als verblijfplaats voor enkele kloosterlingen en er werd ook een openbare kapel gebouwd. De bouwwerken startten in april 1928. Op dinsdag 15 oktober 1929 werd het gebouw met een grote plechtigheid, die geleid werd door Kardinaal Van Roey, ingezegend.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het klooster uitgebreid en werd er een kerk gebouwd.

De kapel van het klooster bleef functioneren als openbare kapel tot 1961.

De paters Passionisten verlieten het klooster in 2005. Kort daarna werd het voormalige klooster aangekocht door de politiezone BoDukaP.

Uit goede bron vernam ik dat de gebouwen helemaal verkommerden en dat de kapel door de lokale duivenpopulatie werd gekozen als favoriete verblijfplaats (getuige de vele kilo’s duivenmest die moesten verwijderd worden bij de renovatie).

In 2008 werd een oproep gelanceerd voor een vinden van een ontwerper voor een performant politiecommissariaat waarbij rekening moest gehouden worden met de bestaande gebouwen op de site. Dit document is lezenswaard.

In 2009 werd het Antwerpse architectenbureau Praet-Verlinden aangesteld. Hun opdracht was om tegen 2013 een nieuw commissariaat af te leveren.

Het was een bijzondere ervaring om vanmorgen via een hypermodern politiecommissariaat terecht te komen in de oude kloosterkapel die nog gedeeltelijk de grandeur van de paters Passionisten uitstraalt.

Een (klein) deel van de glasramen werd verwerkt in het interieur van een performante vergaderzaal.

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.