Borgerstein

Uiteraard kennen jullie allemaal de geschiedenis van kasteel Borgerstein, een waterburcht die gelegen was in mijn achtertuin meer bepaald op de grens van Mechelen met Sint-Katelijne-Waver in het gehucht Kreitenborg.

Maar kennen jullie ook de geschiedenis van dat imposante gebouw in de buurt van Pasbrug ?

Omdat de seminariegebouwen te Mechelen het sterk gestegen aantal priesterkandidaten niet meer konden opvangen, gaf kardinaal Mercier in 1926 de aanzet voor de bouw van een nieuw seminarie op braakliggende terreinen aan het IJzerenveld in Sint-Katelijne-Waver.

Kardinaal Van Roey gaf in 1932 de bouwopdracht aan architect Simon Van Craen. De eigenlijke bouwwerken startten in 1933. Het monumentale gebouw werd opgetrokken in neoromaanse stijl met elementen van art deco.

In september 1935 was het Sint-Jozefseminarie instapklaar.

Twaalf Norbertienen van het Convent van Nazareth te Mechelen stonden in voor het “huishoudelijk dienstbetoon” in het seminarie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de lokale bevolking er schuilen tijdens de luchtaanvallen. Niet alleen mensen maar ook kunstwerken uit de buurt vonden hier tijdens de oorlog een veilig onderkomen.

Vanaf 1955 daalde het aantal priesterkandidaten in het aartsbisdom drastisch en werd het Sint-Jozefseminarie te ruim. In het kader van de herziening van de priesteropleiding wenste kardinaal Suenens bovendien dat meer seminaristen studeerden aan de K.U.Leuven. Daartoe werd in 1964 het Johannes XXIII Seminarie te Leuven geopend, waar de nieuwe priesterkandidaten hun eerste cyclus startten. In juli 1965 hield het Sint-Jozefseminarie op te bestaan als onafhankelijk bisschoppelijk college en kwam het onder het bestuur van het Grootseminarie van Mechelen.

Na de opheffing als Sint-Jozefseminarie in 1965 deed het gebouw als opleidingscentrum dienst. Daarnaast werden het privé-secretariaat van de aartsbisschop en de afdeling ter ondersteuning van het apostolaat er ondergebracht. Desondanks raakte het gebouw snel in verval. Op 4 december 1970 stelde het aartsbisdom het complex te koop.

In 1974 kocht de vzw Borgerstein het gebouwencomplex met park aan en vormde het om tot een van de grootste zorgvoorzieningen van het land. Het gebouw begon aan een nieuw leven als opvangcentrum voor personen met een handicap en als rust- en verzorgingstehuis.

Dit woonzorgcentrum ging door het leven als De Beiaard.

Later kwam hier nog een maatwerkbedrijf bij. Met de oprichting van Studio Borgerstein, een kunstatelier voor mensen met een beperking, kreeg de site in 2009 ook een artistieke dimensie.

In 2006 nam Borgerstein vzw Huize Sint-Angela, het rusthuis van de zusters Ursulinen naast het Sint-Ursula Instituut te Onze-Lieve-Vrouw-Waver, over en hervormde dit tot een erkend woonzorgcentrum.

In 2011 werd op het domein van Borgerstein in een laagbouwstructuur een nieuw onderkomen gebouwd voor honderd cliënten: site Berkendries. In een groene omgeving worden de cliënten opgevangen in leefgroepen van tien met elk een individuele kamer, een ruime zithoek en aangepast sanitair.

Rond 2013 besliste de vzw Borgerstein om haar zorgfaciliteiten te moderniseren. In 2018 startte ze met de bouw van nieuwe zorggebouwen naast het seminariegebouw. Dit was de eerste stap in de herontwikkeling van het domein.

Daarnaast gaf de vzw opdracht om de oude gebouwen en de bijhorende gronden te herbestemmen tot een site voor wonen, werken, zorgen en beleven.

En zo werd de Borgerwijk geboren.

Borgerstein vzw besliste om alle activiteiten van zijn woonzorgcentra onder te brengen in een gloednieuwe, hedendaagse zorgcampus op de Borgerwijk-site. WZC De Beiaard en WZC Huize Sint-Angela smelten samen in het splinternieuwe woonzorghuis Borgerhof.

Naast het bestaande Berkendries bouwde Borgerstein vzw in de Borgerwijk ook “site Het Park“. Hier kunnen voortaan zeventig mensen met een beperking in zes leefgroepen terecht in collectieve woonondersteuning.

Net voor de verhuis, die gepland staat in de tweede helft van november 2021, gooide de vzw trots de deuren van zijn nieuwbouw open. Uiteraard verliep dit alles volledig corona-veilig en met respect voor de geldende veiligheidsvoorschriften.

Heel eerlijk: we waren bijzonder gecharmeerd en onder de indruk van deze realisatie waarbij de toekomstige bewoner duidelijk centraal staat.

Misschien heb jij wel zin om in die schitterende omgeving aan de slag te gaan … er zijn heel wat vacatures.

En zoals in elke zorgvoorziening … ook hier wordt gezocht naar vrijwilligers met een groot hart voor ouderen of voor mensen met een beperking.

Van het Sint-Jozefseminarie, over een gedateerd woonzorgcentrum naar een hypermodern woonzorghuis en een dynamische woon- en werkervaring voor iedereen …

en dat speelt zich allemaal af in mijn achtertuin (en dat mag je vrij letterlijk nemen …).

About the author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.